MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Genel Bilgiler

Tarihçe

Antik Çağ’da Karia sınırları içerisinde yer alan Ortaca, M.Ö. 334 yılında Makedonya Kralı Büyük İskender tarafından ele geçirilir. Daha sonra Mısır Kraliçesi Kleopatra’ nın sahibi olduğu Akdeniz ve Ege sahilleri içinde bulunan Ortaca’ da bir süre Mısır egemenliği altında kaldıktan sonra M.Ö. 192 yılında Roma egemenliği altında girer. Selçuklu Türklerinin  1071 Malazgirt Zaferi’yle Anadolu kapıları Türklere açılınca, Ortaca' da İstanbul haricindeki diğer Anadolu bölgeleri gibi Doğu Roma sınırlarından çıkar ve Selçuklu Türkleri egemenliğine girer.

1261 - 1451 yılları arasında Anadolu Beylikleri Dönemi'nde Menteşeoğulları hâkimiyetinde kalan Ortaca 1451 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde Menteşe Beyliğiyle beraber Osmanlı topraklarına dahil olur. Kurtuluş Savaşı yıllarında işgalden etkilenmeyen kent 600 yıl hükümdarlık süren Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra, Cumhuriyet Dönemi’nde Terzialiler Köyü adıyla yerini alır.

Muğla ile Fethiye arasında olması nedeniyle halk Terzialiler isminin Ortaca olmasını, dönemin Muğla Valisi Recai Güreli’ ye iletir.1943 yılında Terzialiler adı Ortaca olarak değiştirilip, nahiye olur; önceleri Köyceğiz'e bağlı bir belde olan  Ortaca 1987 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.


Coğrafya (Konum-İklim-Ulaşım)

Coğrafi Konum

Muğla ilinin güneyinde Muğla-Fethiye karayolu üzerinde yer alan, güneyinde Akdeniz bulunan Ortaca batı ve kuzeyden Köyceğiz, doğudan Dalaman ilçeleri ile komşudur.

Batı Toros Dağları’ndan gelen uzantı kollarıyla Sandras Dağı, ilçenin kuzeyinde yer alır. Kızlan ve Çiçekbaba Dağı ile güneybatısında Çoban Dağı, Bozburun ve İncirlik Tepeleri arasında yer alan Ortaca geniş bir ovaya sahiptir.

İlçenin kuzeyinden gelip, batı kıyısından geçen 229 km uzunluğundaki Dalaman Çayı Akdeniz ile Ege Bölgesi sınırını oluşturur. Köyceğiz Gölü, Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan kasabasından bir kanal oluşturarak Akdeniz’e bağlanır.

 

İklim

Ortaca ilçesi, Akdeniz ve Ege Bölgesi arasında olduğundan her iki bölgenin iklim özelliğini taşır. Bu nedenle kışın bol yağışlı ve ılıman geçer. Yaz ayları ise, oldukça sıcak ve kuraktır. 

 

Ulaşım

Muğla- Fethiye- Antalya karayolu üzerinde yer alan Ortaca’nın konumu nedeniyle karayolu ulaşımı, gerek şehirlerarası otobüslerle gerekse Muğla’dan ve Fethiye’den hareket eden otobüs ve minibüslerle oldukça kolaydır.Uluslararası Dalaman Havalimanı'na 15 km mesafede olması ilçenin havayolu ulaşımı için büyük bir olanaktır.