MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Kent Gezisi

Bugün Fethiye’nin sırtını dayadığı dağın yamaçlarından körfeze kadar uzanan geniş bir alanda kurulmuş olan Antik Kent Telmessos’a ait kalıntılar bugün de izlenebilmektedir. Başınızı kaldırıp baktığınızda yamaçta Amintas Kral Mezarı’nı göreceksiniz. İon sitilinde ve tapınak türündeki anıt mezarın cephesi iki sütunludur. Soldaki sütunun orta kısmında "Hermapias oğlu Amintas" yazılı. İçeride üç taş peyke bulunmaktadır. 

Kentin içinde ve çevresinde pek çok lahit ve kaya mezarı göreceksiniz. Anıtsal lahit mezarlardan en önemlisi PTT yanındadır ve Likya dönemine aittir. Lahit, savaşçıları simgeleyen kabartmalarla bezenmiş. 

Şehrin güneyinde yükselen tepenin üzerindeki Telmessos akropolünde Aziz John Şövalyelerinin yaptığı sanılan bir kalenin kalıntıları var. Kale Osmanlı Dönemi’nde de kullanılmış. Tepeye çıkanlar, sur kalıntıları, sarnıç ve tepenin doğu yüzünde küçük kaya mezarları görecekler. 

Telmessos’un amfi tiyatrosu, iskelenin hemen üzerinde sürdürülen kazılar sonucu ortaya çıkarıldı. Erken Roma Dönemi’nde inşa edilen, MS 2. yy’da onarım geçiren tiyatronun 5.000 kişi kapasiteli olduğu ve Bizans Dönemi’nde arena olarak kullanıldığı anlaşılıyor.  

 Fethiye’de Osmanlı Dönemi’ne ait eserler arasında 1791 yılında yapılan Eski Cami ve Fethiye Hamamı sayılabilir. Her iki eser de Paspatur Çarşısı’ndadır. Eski Cami ve 14 kubbeli ve 6 kemer üzerine kurulmuş hamam bugün de kullanılıyor. 2001 yılında açılan Fethiye Şehitler Anıtı; Kurtuluş Savaşı, Çanakkale Savaşları, Kıbrıs ve Kore Şehitleri anısına dikilmiş. Kaideyi çepeçevre saran rölyefler bu savaşlarda şehit olan askerleri betimliyor.