“GÖLGE USTASI “
Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü her ay bir tiyatro getirmeye devam ediyor. Muğla sanatseverlerinin tiyatroya düşkünlüğü kapalı gişe oynayan oyunlarından görülebiliyor. 12-13 Mart’ta, saat 20.30’da, Ankara Devlet Tiyatrosu’nun yeni bir oyunu daha Muğla sanatseverler ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde buluşuyor.
“Gölge Ustası”, Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan, tiyatro kökenli yazar kısa öykü ve metin yazarlığının yanı sıra Yeşim DORMAN ve yazar şair ve tiyatro çevirmenliği ve ünlü şarkıların söz yazarı olan Yıldırım TÜRKER tarafından , 1980 yılında yaşanmış bir hikayeden esinlenerek birlikte kaleme alınan eser, 1983 yılında” Sanat KurumuÖvgüye Değer Yazarlar Ödülü”nü kazandı.
Ekonomik zorluklar karşısında birbirlerine tutunarak ayakta durmaya çalışan bir aile tablosunu ve “gölge” imgesiyle iletişimsizlik sorununun kendi gölgeleriyle savaşabilmenin kendileriyle yüzleşebilme cesaretinin gerçek yalnızlığın umudun her şeye rağmen ayakta kalma çabasının yansıtıldığı yaşamdan kısa bir kesit aktarıyor. Psikolojik derinliği olan ve her yerde her an karşılaşılabilecek gerçek karakterler üzerine kurgulanmış bir oyun.
Oyunda her karakterin kaçmak istediği nice birikmiş sorun yapmak istediği hamle mat etmek istediği hayat onların hemen yanı başında durmaktadır.
Rejisör koltuğunda A. Sinan PEKİNTON oturuyor. Bu oyunu parlak ve cesur hayatlarla içeride kalmış korku ve karanlığın birleştiği gölge hayatların hikayesi olarak yorumluyor.
Elbette “Gölge Ustası” için atmosferi yaşatmak, gölgeleri yansıtmak, ışığı karakterin duygusuna göre ayarlamak ve sahnenin yapısını korumak açısından ışık tasarımının önemi büyük. Işık tasarımında Zeynel IŞIK, ışık kumandasında da Gökhan TAKIŞ yer alıyor. Oyun için gereken gölgelerin ruhunu yansıtabilen mum ışığının tasarımı, hala ışıksız evlerde gölge olarak yaşayanların var olduğu gerçeği üzerinde düşünmenize konuşmanıza ve sorgulamanıza katkı sağlayacak.
Dekor; bir tekli koltuk, bir eski iskemle, arkada görünen eski bir radyo ve bir de satranç takımından oluşuyor. Metnin sürekli tam ortasında olan, taşlarından bazıları kaybolmuş satranç takımı ailenin babasız kalınca dağılmış olmasını temsil ediyor. Kayıp satranç taşlarının yerine düğmeler koyuluyor. Ölen babanın yeri hep bir şekilde doldurulmaya çalışılıyor.
Musaver Hanım rolünde Aysel KARA, eşini kaybetmiş ve hayatla hâlâ mücadele eden bir kadını canlandırıyor.
Tardu rolünde ise Arsal MAZMANOĞLU, bir bodrum katında sürüp gitmekte olan hayatlarına adapte olmaya çalışan bir ailenin erkek çocuğuna hayat veriyor. Kız kardeşinin sürekli evden uzaklaşmalarına dayanamayan ve bunun için sürekli yakınan bir karakter. Onun da hayattan beklediği bir mucize kalmamış; yalnızca yaşamaya çalışıyor, günü kurtarıyor.
Seniha rolünde Senem TOPKAYA, şizofreni hastası bir genç kız olarak sahneye çıkıyor. Evin küçük kızı her gün deniz kenarına parka kaçıp orada oturuyor ve bazen eve çok geç dönüyor bazen de dönmüyor. Seniha orada gölgelerle konuşuyor.
Seniha’yı eve bırakmak üzere gelen Cengiz karakteri ise Berkay VELİ ile can buluyor. Bir Mimar olan Cengiz, ailenin sıradanlaşmış ve karanlık hayatına geçici bir renk katıyor. Seniha’nın gölgelerle konuşması, onlarla yaşaması ışıkların azalmasıyla beraber gerçekleşiyor ve aile bireyleri de bu gölge oyununun birer kahramanı oluyorlar.
“Gölge Ustası” oyunu gerçekçi bir yapıt ve psikolojik derinliği olan bir metin. Oyundaki karakterler öylesine güçlü öylesine gerçek ki çevremizde içimizde her yerde onlara rastlamak mümkün. İyi seyirler.
İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ
Güzel Sanatlar, Telif Hakları Ve Sinema Şube Müdürlüğü
Not:13 yaş ve üzeri seyircilerin izlemesi tavsiye edilmektedir.Bilet satışında kredi kartı veya banka hesabı kullanılmamakta olup, nakit Türk Lirası ile satış yapılmaktadır.