Türk mutfak kültürü ve ürünlerimiz ile ilgili olarak çeşitli kurumlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, yerel yönetimler, yurt dışı temsilciliklerimiz tarafından çeşitli dönemlerde yapılan tanıtımların daha etkin olması, ulusal ve uluslararası arenada ses getirebilmesi ve zaman kaybı ile kaynak israfını engellemek amacıyla 21-27 Mayıs tarihleri arasındaki hafta, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Türk Mutfağı Haftası” olarak ilan edilmiştir.
Türk mutfak kültürü ve ürünlerimiz gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çeşitli kurumlar, sivil toplum kuruluşları, sektör, yerel yönetimler, üniversiteler, yurt dışı temsilciliklerimiz aracılığı ile farklı temalarla farklı zamanlarda çeşitli etkinliklerle münferit olarak tanıtılmaktadır. Şehirlerimizin büyük bir kısmında gastronomi festivalleri adı altında çoğu küçük çaplı uluslararası boyutlarda olmayan festivaller, etkinlikler yapılmaktadır.
T.C. Cumhurbaşkanlığı ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile hazırlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabından hareketle hayata geçirilen Türk Mutfağı Haftası, ilimiz ve ilçelerimizde de çeşitli etkinliklerle kutlanmıştır.