MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Neyi Meşhur?

Milas Yağlı Zeytini ve Zeytinyağı

Milas yemek kültüründe yöre ekonomisinde büyük payı olan zeytinin önemi görülmektedir. Yöredeki zeytin çeşitlerinden sofralık zeytin olarak yağlı zeytin, çekişge, salamura ve bastırma zeytin önemli bir yer tutmaktadır.

Milas’ta yetişen Memecik çeşidi zeytin ağaçlarından toplanan, bütün haldeki olgun zeytinlerin salamura edilerek tatlandırılmasından sonra, ilçe sınırlarındaki Memecik çeşidi zeytinlerden elde edilen ve serbest asitlik (oleik asit cinsinden) değeri en çok %1 olan zeytinyağı ile üstü kapatılarak hazırlanan sofralık yağlı zeytin olan Milas Yağlı Zeytini 28.08.2019 tarihinde Coğrafi İşaret almıştır. Doğal salamura zeytin olan Milas Yağlı Zeytini bütün zeytin sınıfında olup çizik zeytin olarak piyasaya sunulur.

Altın sıvı olarak bilinen ve Milas ekonomisinde ve mutfağında oldukça önemli olan Milas Zeytin Yağı 06.12.2016 tarihinde Coğrafi İşaret almıştır.

 
Milas El Halısı

Milas’ta,  el  sanatları  içinde  halıcılık  çok  önemli  bir  yer  tutar. Tarihsel geçmişi, sanatsal değeri ve ticari boyutu olan halıcılığın önemli bir üretim merkezi olan Milas’ın  birçok  köyünde  ve kent merkezindeki evlerde Milas halıları dokunur. Yörede Istar adı verilen ahşap tezgahlarda dokunan Milas halılarında en çok göze çarpan ve ana renk olarak kullanılan kırmızı ve kırmızının çeşitli tonlarıyla sarı ve sarının tonlarıdır. Hakim renk olarak görülen ve genelde göbeğin, mihrabın ve suların zeminini oluşturan bu renklerin üzerinde veya aralarında siyah, kurşuni, mavi, yeşil, kahverengi, deve tüyü, beyaz renklerde motifler dokunur. Siyah renk genellikle suların ve desenlerin konturu olarak kullanılır.

Milas halılarında kullanılan, geleneksel ve doğla yöntemlerle elde edilen renklerden kırmızı kök boyalardan, sarı menengeç yaprağından, yeşil hayıt yaprağından, koyu yeşil hayıt yaprağı ve göktaşı karışımından, kahverengi ceviz kabuğundan, açık kahverengi ceviz kabuğunun ikinci suyundan, siyah renk ipin uzun süre bir çeşit çamur içinde bekletilmesinden elde edilir.

Türk düğümü olarak bilenen çift düğümlü ve %100 yün olan Milas Halısı 14.11.1997 tarihinde Coğrafi İşaret almıştır.


Milas Tepsi Böreği

Milas’ta Coğrafi İşareti bulunan bir diğer ürün ise, Milas yöresinde doğada kendiliğinden yetişen ve ayrıca özel olarak yetiştirilen çok çeşitli otların, yine aynı yörede imal edilmiş çökelek peyniri ve Milas ilçe sınırları içinde yetişen memecik türü zeytinlerden elde edilmiş serbest asitlik değeri %1’den küçük zeytinyağı ile karıştırılarak, zeytinyağı ile yağlanmış bir tepsi içine, ince açılmış yufkalar arasına kat kat serilerek hazırlanıp fırında pişirilmesiyle yapılan bir börek çeşidi olan Milas Tepsi Böreği 23.11.2018 tarihinde Coğrafi İşaret almıştır.


Milas Evleri

Tarihi Milas evlerinin büyük bir kısmı 19. yüzyıla aittir. İki katlı, avlulu evlere giriş avludandır. Evlerin ahşap destekli çıkmaları sokağa taşar. Evlerin çoğu önlük adı verilen açık sofa ile avluya bakmaktadır. Zemin katlar genellikle depo ve kiler olarak kullanılır. Mutfak, tuvalet, ahır avlunun bir köşesindedir. Avludan üst kata ahşap ya da mermer merdivenle çıkılır. Plan bakımından Milas’ın tarihi evleri önlüklü ve sofalı olmak üzere ikiye ayrılır.

Bu evlerin belirgin özelliği ağırlıklı olarak taş işçiliğiyle yapılmış olmalarıdır. Oda bölümlerini oluşturan iç duvarlar ise tuğladan veya bağdadi yapılmıştır.


Milas Bacaları

Tarihi Milas Evlerinin üzerinde yükselen bacalar çeşitlilik gösterir ve çok farklı mimari özelliklere sahiptir. Bu bacalar üzerinde yükseldikleri eve ayrı bir güzellik katarlar.

Muğla bacalarının devamı niteliğinde olan.Milas bacasının dört tarafının açık olarak yapılması baca tıkanmalarını ve soba tütmesini engellemektedir. Üzeri kapalı, geniş ağızlı bacalar, yörenin geleneksel çatı örtüsü malzemesi olan 28 adet yağlı kiremitle çok çabuk yapılabilmekte olup bacaların onarımı da kolaydır.

 

Macar Evleri

1922 yılında Macar Mimar Pier Kubin’in planını çizdiği Milaslıların “Madam Murat’ın Evi” diye adlandırdıkları ev Macar mimarisinin Milas'taki ilk örneğidir.1931’de Milas’a getirtilen Macar ustalar da üç ev daha yapmışlardır. Macar mimarisi özelliklerinde yapılan bu evler “Macar Evleri” olarak adlandırılmaktadır.