Ege Mutfağı'nın tüm karakteristik özelliklerini taşıyan Milas Mutfağında Yörük Kültürü'nün de büyük etkisi vardır. Ot ve sebze yemekleri kadar et ve deniz ürünlerinden örnekler de bulunmaktadır.Başlıca sebze ve ot yemekleri olan çiçek kızartma, börülce çullama, börülce sallama, ebegümeci kavurması, kenker (şevketi bostan), karnabahar tatarı, patlıcan ekşilemesi, yoğurtlama, hardal salatası, tilkişen kavurması, palandiz salatası, bakla yaprağı salatası, kuru biber salatası, soğan depmesi, acur salatası, semizotu salatasının yanı sıra etle yapılan keşkek, kavurma, etli pırasa, mumbar dolması, ekşili köfte ve Milas Köftesi, tavukla yapılan kanlı kavurma sayılabilir.Denize kıyısı olan beldeleri bulunan Milas’ta birçok deniz ürünü bulunabileceği gibi, Bafa Gölü civarında yılan balığı ve kefal oldukça meşhurdur.
Hamur işi açısından zengin olan Milas’ta çaykama böreği, coğrafi işareti olan Milas tepsi böreği, vekilharç, bulgur böreği, pirinçleme dökmesi, katmerli börek başlıca hamur işi çeşitleridir.