Tarihçe
Milas, en az 5 bin yıllık geçmişi ile bir tarih ve kültür kentidir. İlkçağlarda Anadolu’nun güneybatısında hüküm süren Karia Uygarlığı'nın en önemli kentiydi. Antik Çağ’daki adıyla Mylasa, bu dağlık ülkenin batısında, Sodra Dağı’nın eteğinde kurulmuştur. Tarihte iki kez, Karia ve Menteşe Beyliği dönemlerinde, başkentlik yapmıştır. Milas’ta Karia, Roma, Bizans, Selçuklu, Menteşe ve Osmanlı uygarlıkları hüküm sürmüştür. Bugün Milas ve çevresinde bu uygarlıklardan kalma çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır.
Adını Rüzgarlar Tanrısı Ailos'un soyundan gelen Mylasos'dan alan Mylasa’nın, arkeolojik araştırmalara göre kuruluşu M.Ö. 1.000’lere kadar uzanmaktadır. M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış olan ünlü coğrafyacı Strabon’a göre Karia sözcüğünün kökeni “sorguçlu tolga” dan gelmektedir. Kent, Karia Dönemi’nde önemli bir şehir ve satraplık merkezi olmuştur. M.Ö. 280 yıllarından sonra ise Pergamon Krallığı, Karya’ya hakim olmuştur.
Milas’ın tarihinde 27 antik kent kurulmuş ve bu kentlerden günümüze İasos, Labranda, Euromos ve Herakleia antik kentleri gelmiştir. Ayrıca günümüze kadar tüm elemanlarıyla ayakta kalabilen tek mezar anıt olan Gümüşkesen Mezar Anıtı, Bodrum’da bulunan ve Dünya’nın yedi harikasından biri sayılan Moseleum’dan esinlenerek yapılmış olup, onun bir minyatürüdür. Milas'ta ayrıca Roma Dönemi’ne ait su kemerlerinin yanı sıra Menteşe Beyliği kenti olan Beçin de o döneme ait eserleriyle ayakta durmaktadır.
İlk çağlarda Milas, mermerleriyle ünlü bir kenttir. Şehrin yakınında olan Sodra’da mermer ocaklarının bulunması, inşaat için gereken malzemenin kolayca elde edilmesi, Mylasa’nın çok sayıda mabetle donatılmasını sağlamıştır. Daha sonra Mylasa Roma egemenliği altına girmiş ve Bizans Dönemi’nde Milas sınırları en geniş halini almıştır. 13. yüzyılın ikinci yarısından itibaren ise Türklerin hakimiyetine girmiştir. 1923 yılında Cumhuriyetin ilanıyla da Muğla iline bağlı bir ilçe olmuştur.
Coğrafya (Konum-İklim-Ulaşım)
Coğrafi Konum
Anadolu’nun güneybatısında yer alan ve Muğla’nın ikinci büyük ilçesi olan Milas’ın kuzeyinde; Bafa Gölü ve Beşparmak Dağları ile Çomakdağı da kapsayan Batı Menteşe Dağları yer alır. Doğusunda; Kurukümes Dağı, Akdağ ve Marçalı Dağları yükselir. Güneyinde; Gökova (Kerme) Körfezi ile körfezin karşı kıyısında Datça (Reşadiye) Yarımadası bulunur. Batısında ise Güllük (Mandalya) Körfezi ile Bodrum Yarımadası bulunur.
Milas’ın komşuları; kuzeyde Aydın’ın Söke, Koçarlı ve Çine ilçeleri, doğusunda Muğla’nın Yatağan ve Muğla merkez ilçeleri, batısında ise Bodrum ilçesidir.
İklim
Akdeniz iklim kuşağında yer alan Milas’ta yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Kış aylarında ortalama sıcaklık 12–14 derece olup, nadiren de olsa 0 derecenin altına indiği görülür.Kış aylarında yüksek birkaç dağın doruklarına kar yağar. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 32 – 34 derece arasında olup, bazen 40 dereceyi bile geçmesi sebebiyle sıcaklar bunaltıcıdır. Yağışlar kış aylarında yoğunlaşır. Bazen mayıs ve haziran aylarında kırkikindi yağmurları görülür.
Milas’ta daha çok kuzeyli ve güneyli rüzgarlar görülür. Yazın karayel ve poyraz havanın aşırı sıcak hissedilmesine neden olmakta, kışın ise dondurucu ayaz yapmaktadır.Güneyli rüzgarlardan meltem yazın serinletmekte, kışın havanın ılımasını sağlamakta; lodos da kışın havayı ılıtmakta ve yağmur getirmektedir.
Ulaşım
Bodrum’a giden karayolu üzerinde bulunan, ayrıca bölgede karayolu açısından kesişim noktası durumunda olan Milas’a Türkiye’nin her yerinden şehirlerarası otobüs seferleri ile ulaşmak mümkündür. Milas’ın merkez dışında konumlu 114 mahallesi arasında da yaygın bir ulaşım ağı vardır.
İlçe sınırları içinde bulunan ve İlçe merkezine 10 km mesafedeki Uluslararası Milas – Bodrum Havalimanı, Milas’ı havayolu ile yurt içindeki veya yurt dışındaki merkezlere bağlar.
Milas’ın Güllük ve Gökova Körfezleri'nde toplam 197,4 km uzunluğunda kıyıları vardır. Güllük Limanı, Milas’ın ve Güneybatı Anadolu’nun denize açılan kapısı konumunda olması sebebiyle, önemli bir ithalat ve ihracat limanıdır. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında zımpara taşı ve linyit kömürü ihracatında kullanılan güneydeki Ören İskelesi, günümüzde Çökertme Koyu ile birlikte Bodrum’dan Gökova’ya mavi yolculuğa çıkan yatların dönüş yolları üzerindeki uğrak yerleri haline gelmiştir.
Önemli Telefonlar:
-Kaymakamlık: (252) 513 36 41-512 10 01
-Belediye Başkanlığı: (252) 512 10 25- 512 14 16
-Havalimanı Santral:(252) 523 01 01
-Turizm Danışma: (252) 523 00 66
-İlçe Emniyet Müdürlüğü: (252) 512 10 05
-İlçe Jandarma Komutanlığı: (252) 512 68 28
-Devlet Hastanesi: (252) 513 57 01
-Milas Müzesi: (252) 512 39 73
-Güllük Sağlık Ocağı: (252) 522 24 23
-Ören Sağlık Ocağı: (252) 532 26 50
-Beçin Sağlık Ocağı: (252) 515 03 66
-Selimiye Sağlık Ocağı: (252) 542 20 67
-Bafa Sağlık Ocağı: (252) 543 50 37