Marmaris mutfağında deniz ürünleri ve zeytinyağlılar yoğun olarak yer almaktadır. Ege Bölgesi’nde zeytin yetiştiriciliği önemli olduğu için yemeklerin neredeyse tamamı zeytinyağı ile yapılmaktadır. Sebze yetiştiriciliğinin de gelişmiş olduğu Marmaris’te neredeyse her öğünde yeşil salatalara yer verilmektedir.
Marmaris’in başlıca yerel lezzetleri, düğün, nişan, sünnet gibi önemli günlerde oğlak kol kemiğinden yapılan sura (döş dolması), laos, sinarit, mercan, kefal ve trança gibi büyük balıklardan buğulama olarak yapılan yedi baharlı, gumbar adı verilen bağırsak dolması, yörenin vazgeçilmez lezzeti olan kabak çiçeği dolması, yumurtalı patlıcan, işkembe kızartması, gıyam (ballı susam), karışık ot kavurması, parmak tatlısı ve Marmaris kurabiyesidir.
Bunlar dışında çeşitli yöntemlerle pişirilen ve sunulan deniz ürünleri ve Ege’ye özgü ot kavurmaları, börülce ekşilemesi gibi yemekler de Marmaris mutfağına zenginlik katmaktadır.
Yöresel lezzetlerinin yanı sıra Marmaris’e özgü en önemli lezzet bölgenin dört bir yanını kaplamış çam ormanlarından elde edilen ve Coğrafi İşareti bulunan Marmaris Çam balıdır.