MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Ne Yenir?

Menteşe mutfağı diğer ilçelerde de olduğu gibi hem Ege mutfağı hem de Yörük mutfağının etkisiyle çeşitlenmiştir. Taze otların zeytinyağı ile kavrulması ya da pişirilmesi ile pek çok yemek yapıldığı gibi Yörük kültürü olan kurutulmuş sebze, tarhana, keşkek ve et ağırlıklı yemekler gibi lezzetler de Menteşe Mutfağı'nda kendine yer bulur.

Menteşe’nin en önemli lezzetleri arasında kırılmış (yarılmış) buğday, tarhana otu ve süzme yoğurt (kese yoğurt) ile hazırlanan bir tarhana çeşidi olan ve Coğrafi İşareti bulunan Muğla Göce Tarhanasından yapılan tarhana çorbası, yine Coğrafi İşarete sahip kendine has lezzetiyle oldukça ünlü olan Muğla Köftesi, Muğla Kebabı, Taratorlu Börülce Salatası, Kapari Filizi Salatası sayılabilir.

Muğla kültüründe günümüzde de devam eden kız isteme törenlerinde damat evi tarafından kız evine götürülen bir tatlı olan ve Coğrafi İşareti bulunan Muğla Saraylısı ve yağsız tavada kavrulan susamın bal ile pişirilmesiyle yapılan Çıtımık, Menteşe Mutfağı'nda yeri olan tatlı çeşitleridir.