MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Neyi Meşhur?

Ula Evleri

Ula doğumlu gazeteci, şair, uluslararası ödüllü mimar ve restoratör  Nail Çakırhan’ın, Ula evlerinin geleneksel mimarisine kendi yorumunu, kendi zevkini de katarak  Akyaka’da kendisine yaptırdığı Ula tarzı ev  çok beğenilmiş ve Ağa Han mimarlık ödülünü de almıştır. Önce eş dost, sonra da aralarında otel ve tatil köylerinin de bulunduğu geniş bir çevre hem Nail Çakırhan’a ve hem de başka mimarlara bu mimari tarzını esas alan işler yaptırırlar,

Bugün Gökova Körfezi kıyısında  Akyaka’daki evlerin hemen tamamında bu tarz egemendir. Ula’nın geleneksel mimarisi böylelikle Çakırhan ile yeni bir hayat bulur. Ulalılar unutmaya başladıkları eski evlerini hatırlayıp, restore etmeye, yenilemeye, yeniden yapmaya başlarlar.

Ula evlerinin en önemli tarafı ahşap işçiliğidir. Dolap kapakları, tavan işlerine kadar hep oymalı, hep süslemelidir.


Ula Sarımsağı

Ula’nın sarımsağı meşhurdur. Ülkemizde başka yörelerde yetişen sarımsaklara göre daha küçük taneli olan Ula Sarımsağının aroması ise oldukça güçlüdür.

 

Susam          

Gökova’ nın verimli topraklarında bölge çiftçisinin en çok yetiştirdiği ürün susamdır. Tohumu maddi açıdan uygun olan, bakımı kolay olan, çapalama ve yazın en sıcak günlerinde dahi sulama istemeyen bir bitki olan susam bu özellikleri ile de çiftçiler tarafından tercih edilmektedir. Yağ açısından oldukça kaliteli olan Gökova Susamının ünü yurtdışına taşmıştır. Japon mutfağında yemeklerde ve özellikle suşide susam kullanılır. Yağ oranı ve lezzeti çok iyi olan Gökova Susamının büyük kısmı Japonya’ya ihraç edilmektedir.