MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Ne Yenir?

Ege Bölgesi'nin karakteristik özellikleri diğer kentler de olduğu gibi Yatağan’da da görülür. Özellikle yörede yetişen otların genelde zeytinyağı ile kavrulması ya da pişirilmesi ile pek çok yemek yapılır. Yörede hakim olan Yörük kültürü kurutulmuş sebzeler, tarhana ve keşkek gibi ürünleriyle Yatağan Mutfağı'nda etkisini göstermiştir.

Yatağan’da sebze yemeklerinin başında bamya, börülce “ karnıkara”, baklagillerde ise nohut ve fasulye gelir.Yöreye özgü yemeklerin başında Un Tarhana Çorbası, Koca Tarhana Çorbası, Makarna Çorbası, soğan, un ve su ile yapılan Tingillenme Çorbası, Keşkek, Etli Tava Aşı, çeşitli otların haşlanıp yoğurtla servis edilmesiyle elde edilen Borani, ve haşlanmış börülce ile yapılan Teltor sayılabilir.

Kırsal kesimde vatandaşlarımız tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta olup, tarım çalışmalarının başında; tarım ürünleri, yağlı zeytin,çekişte dediğimiz kırma yeşil zeytin kalitesi yüksek zeytinyağı üretimi ile arıcılıkta Muğla Çam Balı adı ile ün yapmıştır. Sebze yetiştiriciliği de yapılmaktadır.