MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Nereye Gidilir?

YOLBUL (NAVIGATION)
Stratonikeia 

Stratonikeia, Yatağan'ın 6-7 km batısında, Yatağan-Milas karayolu çıkışında 1 kilometre mesafede yer alan Eskihisar Mahallesi ile iç içe bir antik kenttir.Kent, M.Ö. 3. yüzyılda kurulmuştur. Bu tarihte Suriye kralı I. Seleukos eşi Stratonikeia'yi oğlu Antiokhos'a vermiş, Antiokhos da önce üvey annesi sonra eşi olan Stratonikeia adına Stratonikeia kentini kurmuştur. Antik Çağ coğrafyacısı ve gezgini Strabon'a göre kent, çok güzel yapılarla donatılmıştı. Yapılan kazılarda ele geçirilen sikkelerden, Stratonikeia sikkelerinin kentin Rodos'tan bağımsızlığını kazandığı M.Ö. 167'den itibaren basılmaya başlandığı ve Gallienus (253-268) zamanına kadar devam ettiği anlaşılıyor. Kentte gösterişli bir giriş kapısı, 10000 kişilik bir tiyatro, Helenistik Çağa ait bir Gymnasium, bir yönetim binası, agora ve tapınak bulunmaktadır.

YOLBUL (NAVIGATION)
Şaban Ağa Camii 

Stratonikeia Antik Kenti'nde eski Eskihisar Köyü’nde bulunan cami eski kayıtlarda Tabakhane Cami olarak geçse de kitabesinden okunduğu üzere 1876 yılında Şaban Ağa tarafından tadilatı yapılmış ve Şaban Ağa Cami olarak anılmaya başlanmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde özellikle gelişmiş köylerde bulunan Osmanlı mimarisinin bütüncül olarak korunduğu, müezzin mahfilleri ve önündeki sadaka taşı ile her şeyi ile korunmuş olup, dörtgen planlı ahşap sütunlarla desteklenmiş ahşap tavanlı revakı bulunur.

1957 yılında depremden sonra köyün taşınmasıyla bakımsız kalan cami Muğla Valiliği'nin restorasyonun tamamlanmasının ardından 2019 yılında tekrar ibadete açılmıştır.

YOLBUL (NAVIGATION)
Lagina 

Karyalıların önemli bir dini merkezi de Lagina’dır. İlçemizin 12 km kuzey doğusundaki Turgut Mahallesi sınırları içerisinde yer alır. Büyük mermer mimari blokların oluşturduğu Lagina Hekate Tapınağı çok önemli bir yapıdır. Bu tapınağın, zamanında bölge tapınağı özelliği taşıdığı belirtilmektedir. Daha çok falcılık ve büyücülük gibi bir takım yetenekleri olan ve aslında eski çağın insanları tarafından da pek sevilmeyen yeraltı ve ölüm tanrısı Hekate için yapılmış belki de yeryüzündeki tek tapınak olduğu söylenmektedir. Lagina çevresindeki buluntular ve yazıtlar şehrin M.Ö. 7. yüzyıldan kaldığını göstermektedir. Stratonikeia ile Lagina’yı birbirine bağlayan kutsal bir yol bulunmaktadır. Hekate festivallerinde Lagina Hekate Tapınağı'ndan alınan ölüler dünyası kapısının anahtarı büyük bir törenle bu yoldan Stratonikeia kenti şehir meclisine taşınırdı. Yapılan kazılarda giriş kapısı, merdivenleri, tapınak merkezi ve altar (sunak) ortaya çıkarılmıştır. Aharın hemen dibinde ilk Hristiyanlar tarafından yapıldığı sanılan küçücük bir şapel üstü üste gelen medeniyet katmanlarının hayranlık verici görüntüsüdür. Ancak, şapelin yapımı sırasında temel taşı olarak kullanılan bu sayede bilmeden belki de koruma altına alınmış olarak bulunan ve otoritelerce Afrodisias heykellerinden bile daha usta işi sayılan muhteşem bir kadın heykeli (muhtemelen Hekate) medeniyetler arasındaki nefreti ve çatışmayı da ortaya koymaktadır.


Panamara

Panamara Yatağan'a 14 km uzaklıktaki Bağyaka Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Burada kayalara oyulmuş mezarlar mevcuttur. Ayrıca Stratonikeia ile Panamara arasında antik bir yol vardır. Dini törenlerin ve şenliklerin yapıldığı önemli bir merkezdir. Bunların en görkemlisi 10 yıl süre ile kutlanan Panamara şenlikleriydi. 2 yılda bir kutlanan Hera Şenliği 1 gün süren gizli dinsel tören olup, bu tören bayanlara açık gizli dinsel bir törendir. Son olarak Zeus adına her dört yılda bir, iki gün süreyle kutlanan Komyria şenliğidir. Bu şenlik sadece erkeklere açık gizli dinsel şenliktir.

YOLBUL (NAVIGATION)
İlyas Bey Camii 

Menteşe Beyliği döneminden günümüze kadar gelebilen nadir örneklerden birisidir. İlyas Bey Camii 1368-1371 yıllarında Menteşe oğlu Mehmet Bey tarafından inşa edilmiştir. Camii erken dönem Osmanlı camilerinde İznik Yeşil Camii, Bursa Alâeddin Paşa ve Balad İlyas Bey Camii'ne benzerlik göstermektedir.

YOLBUL (NAVIGATION)
Osman Hamdi Bey Evi 

Türkiye’nin ilk müzecisi, ressam Osman Hamdi Bey’in 1890 yılında Turgut Beldesi'nde yaşadığı konak Türkiye'de müzeciliğin öncüsü olan, ilk arkeolojik kazılarını ilçemize bağlı Turgut Mahallesi'nde Lagina Antik Kenti'nde başlatan arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey'in evi müze haline getirildi.

YOLBUL (NAVIGATION)
Ahi Ebubekir Türbesi 

Akyol Mahallesi Ahi Sokak'ta yer alır. Halk bu türbeye bez bağlayarak dileklerde bulunur. Burada “dede aşı” denen yöresel yemek pişirilip çocuklara dağıtılır.

YOLBUL (NAVIGATION)
Siyami Bey Türbesi 

Bozüyük Mahallesi'ndedir. Türbe sekizgen bir plana sahiptir. Üzeri basık bir kubbeyle örtülüdür. 1700’lü yıllarda Bozüyük’te yaşadığı söylenen Siyami Bey’in toprakları öldükten sonra Bozüyük Vakfı'na kalmıştır.


Ahi Sinan Türbesi 

Ahi Sinan kardeşi Ahi Ebubekir ile Ahiköy'ü kurmuşlardır. Zaviye reisliği de yapmıştır. Türbesi Yatağan Dağı'ndadır. Adına kurbanlar kesilip yemekler pişirilir.

YOLBUL (NAVIGATION)
Pınarbaşı

Bozüyük Mahallesi Mandal Tepe eteklerinden çıkan su kaynağının hemen üzerinde kurulmuş olan doğal dinlenme yeridir.Pınarın hemen çıkış noktasında bulunduğu için buraya Pınarbaşı denilir. Pınarbaşı misafirlerini 8 asırlık çınar ağacının dinginliği ile karşılar, akarsuyu ve doğal güzelliği ziyaretçilerine huzurlu bir ortam sunar. Bu alanda mülkiyeti ‘/2 Muğla Büyük Şehir ve Yatağan Belediyelerine ait olan ve kiraya verilen tesis bulunmaktadır.

YOLBUL (NAVIGATION)
Aplangeç

Pınarbaşı'ndan gelen suyun üzerine kurulu eski kemer köprü ve mülkiyeti Bozüyük Tarımsal Sulama Kooperatifine ait olup, Yatağan Belediyesi'ne tahsis edilen bu yere gerekli müştemilat yapılarak kiraya verilen tesis bulunmaktadır.