YOLBUL (NAVIGATION)
Hyllarima Antik Kenti
İyi durumda olan bir Roma Dönemi tiyatrosu, sur kalıntıları ve kaya mezarları ile dikkat çeken Hyllarima Antik Kenti Kavaklıdere’ye 7 km. mesafede olan Derebeğ Köyü yakınlarındadır.
Hyllarima ismi Luwi kökenli olup Hitit yazıtlarında adı geçen Wallarima’dan geldiği sanılmaktadır. Kentin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu kesinlik kazanamamıştır. Karia uygarlığının en eski yerleşimlerinden biri olup ve sonraki yüzyıllarda Termassos yerleşim birimine taşındığı bilinmektedir. Günümüze ulaşan kalıntıları Roma Çağı’ndan kalmış olup, o dönemde sikke basmış kentlerden biri olduğu bilinmektedir.
Hyllarima’nın surları Leleg yapılarındaki taş işçiliği ile yakın benzerlikler göstermektedir. Bu bakımdan kentin tarihini Dor göçünden önceki yıllara indirmemiz olasıdır. Ancak yörede bilimsel kazılar yapıldıktan sonra bu durum aydınlığa kavuşabilecektir. Surlar kaba işlenmiş dikdörtgen bloklardan meydana gelmiştir. Kalınlıkları 2 m. yi bulmaktadır. Kente girişi sağlayan ve oldukça iyi korunmuş batı kapısı M.Ö. 400’ün ilk yarısında, Mausolos döneminde yapılmıştır. Roma döneminden kalan tiyatronun skenesi yıkılmışsa da yamaca dayalı oturma kademeleri oldukça iyi durumda günümüze ulaşmıştır.Kentin diğer yapılarının taşları yeni yapılanmalarda kullanılmak üzere sökülmüş nekropol alanına ise defineciler büyük zarar vermişlerdir.
YOLBUL (NAVIGATION)
Kyon
Kavaklıdere’nin Çamyayla Köyü yakınlarında bir Karya Kenti olan Kyon’a ait Roma Dönemi Tiyatrosu ve sunak taşlarından oluşan kalıntılar bulunmaktadır.
Anıt Ağaç
Yatağan’a bağlı Bozüyük Mahallesi Pınarbaşı Mevkiinde, bir restoran mülkü içerisinde kalan, Orman Bakanlığı tarafından tescillenmiş ve koruma altına alınmış, çapı 6 metre yüksekliği ise yaklaşık 35 metre olan bir anıt ağaç bulunmaktadır.
YOLBUL (NAVIGATION)
Yerküpe Yaylası ve Mağarası
Doğu Menteşe Dağları üzerinde bulunan ve beş ayrı yerden kaynayan buz gibi doğal kaynak suları nedeniyle Beşpınar Yaylası olarak da anılan Yerküpe Yaylası, asırlık çınarları, geniş çayırlık alanı, çağlayanı ve mağarası ile bir doğa harikasıdır.
Yayla, özellikle bahar ve yaz aylarında spor kulüpleri ve doğa sporları tutkunlarının da ilgisini çeker.
Yaylada Genek Çayı’nın bir kolu olan Hebil Deresi üzerinde Yerküpe Mağarası bulunur. Mağaranın yakınında Kavaklıdere-Menteşe –Çamyayla Köyleri (mahalle) yer alır.
Geçmişte Yörük çobanlarının çınar ağaçları altında hayvanlarını serinletip, elde ettikleri ürünleri saklamak için kullandıkları Yerküpe Mağarası, bu yönüyle “doğal bir buzdolabı” özelliği taşır. Öyle ki yaz aylarında bölgedeki hava sıcaklığı 38 derece iken, mağaranın sıcaklığı 5 dereceye kadar düşer.
Genç bir mağara olan Yerküpe, doğal köprü özelliğini taşır. Oluşum ve gelişim yönünden ilginç olan mağara, içindeki damlataşlar, sarkıtlar, küçük su havuzları ve çevresindeki doğal yapı açısından turizm amaçlı kullanıma son derece uygundur. Ayrıca mağaranın üst kesimi piknik ve dinlenme alanı olarak düzenlenmiştir. Mağara içinde yürüyüş yolları, merdiven basamakları, basamakların kenarlarında küpeşteler yapıldıktan sonra ışıklandırılmış ve turizme açılmıştır.
Toplam uzunluğu 100 metre olan mağara tek bir galeriden meydana gelmiştir. Genel olarak vadi tabanının eğimine uygun şekilde uzanan mağaranın üst girişi ile alt çıkışı arasında 17 metrelik yükselti farkı vardır. Mağara içindeki küçük iniş ve çıkışlar, tavandan düşen bloklar ve damlataş birikintilerinden kaynaklanır. Genişliği 3-10 metre, tavan yüksekliği ise 2-8 metre arasında değişen Yerküpe Mağarası’nın tabanında çakıl ve kum yığınları yer alır. Tabana yakın kenarlarda ve yan duvarlarda sarkıt ve dikitler mevcuttur. Özellikle havuzlar ilginç bir görünüme sahiptir. İçleri su ile dolu olan havuzların boyutları ve derinlikleri, bulunduğu bölgeye göre değişir.
Doğal SİT alanı olarak koruma altına alınan mağarayı ziyaret edenler, mağara girişinde muhteşem bir manzara yaratan şelaleyi, civardaki mesire yerini ve hemen yakınından geçen Genek Çayı’nın yeşillikler arasında oluşturduğu güzelliği keşfetme şansına sahip olur. Mağaraya rehber eşliğinde girilmelidir.