Tarihçe
Fethiye çok eski çağlardan beri önemli bir yerleşim merkezidir. Antik dönemde Anadolu uygarlıklarının en eskilerinden biri olan ve ” Işık Yurdunun İnsanları” anlamına gelen Likyalılar bu kente sahip olmuş ve kent Telmessos adıyla anılmıştır. Telmessos’un kuruluş tarihi net olarak bilinmemektedir ve kentin ismi defalarca değişmiştir. Kentin bilinen en eski adı Hitit metinlerinden öğrenildiği kadarıyla “Quvalapasa” dır. Likçe adı Telebehi, Eski Yunanca’ya Telmessos olarak geçmiştir. Kentin geçmişinin M.Ö. 2. binyıla kadar uzandığı tahmin edilmektedir.
Antik Çağ'da kahinler kenti olarak ünlenen Telmessos (Fethiye), M.Ö.545 (6. yy.) tarihinde Perslerin egemenliğine girmiş ve Pers İmparatorluğu'na bağlı bir satraplık (valilik) Karia Straplığı'na bağlanmıştır. M.Ö. 5. yy. ortalarında kurulan Antik-Delos Birliği’ne katılan Telmessos, bir müddet sonra bağımsız bir kent olarak birlikten ayrılmasına rağmen M.Ö. 4. yy'a kadar birlikle ilişkilerini sürdürmüştür.
M.Ö.333 (4.yy.) tarihinde kent, Anadolu üzerine sefer yapan Büyük İskender’e teslim olmuştur. Büyük İskender’in ölümünden sonra Telmessos bir süre Mısır Kralı Ptolemaios’un egemenliğinde kaldıysa da M.Ö. 189 yılında Pergamon Krallığı'na dahil olmuş daha sonra ise Roma egemenliği altına girmiştir. Kentin Likya Birliği’ne katılması da ancak M.Ö. 30 tarihinde gerçekleşmiştir.
Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünmesinden sonra Fethiye (Meğri) Doğu Roma/ Bizans İmparatorluğu'nun sınırları içinde kalmıştır. Ortaçağ’da 713 tarihinde kenti yeniden kuran Bizans İmparatoru II. Anastasios kente kendi adını vererek Anastasiopolis olarak değiştirmiştir.9. yüzyılda kentin adı Fethiye Körfezi’nde yer alan bugünkü adı Şövalye Adası olan Makre Adası’ndan kaynaklanan ve “uzak diyar” anlamına gelen Meğri (Makri) ismiyle anılmıştır.1282 yılında Menteşe Beyliği'nin kurucularından Menteşe Bey, Meğri’yi Bizanslıların elinden almıştır. 1424 yılında ise Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde halk arasında beş kaza diye anılan Meğri (Makri); 1874 yılında Menteşe Livası'na bağlı bir kaza haline dönüştürülmüştür. Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber Muğla İli'ne bağlanan ilçenin ismi 1934 yılında, 1913 yılında Şam’dan havalanarak bir süre sonra Teberiye yakınlarında uçağı düşürerek şehit olan ilk pilotlarımızdan Fethi Bey’in ismi anısına Fethiye olarak değiştirilmiştir.
Coğrafya (Konum-İklim-Ulaşım)
Coğrafi Konum
Fethiye, Akdeniz Bölgesi'nin batısında, Muğla İli'nin güneydoğusunda yer almaktadır. Doğusunda Seydikemer İlçesi, güneyinde Akdeniz, kuzeybatısında Dalaman İlçesi, kuzeyi ise Denizli ile çevrilidir.
İklim
Karakteristik Akdeniz ikliminin görüldüğü Fethiye’de yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. Maki bitki örtüsü bölgeye hakimdir.
Ulaşım
Muğla’ya 129 km uzaklıkta olan Fethiye’nin karayolu ulaşımı, Muğla – Antalya karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Bu güzergahtaki şehirlerarası otobüslerle ilçeye ulaşmak mümkündür.
Dalaman Havalimanı'na 48 km mesafede bulunmasından dolayı havayolu ulaşımı kolaylıkla sağlanabilmektedir. Deniz kıyısında bulunan ve her dönem için korunaklı bir liman olan Fethiye Limanı'ndan Yunanistan’a bağlı Rodos Adası’na feribot ulaşımı da bulunmaktadır. Ayrıca deniz yoluyla tekne ulaşımına da açıktır.
ACİLÇAĞRI MERKEZİ 112
İtfaiye :
Acil Servis :
Polis :
Jandarma :
Orman Yangını :
Sahil Güvenlik :
ÖNEMLİ TELEFONLAR
Kaymakamlık :0252 614 10 01
Belediye Başkanlığı :0252 614 10 20
İlçe Emniyet Müdürlüğü :0252 614 13 09
İlçe Jandarma Komutanlığı :0252 614 35 60
Devlet Hastanesi :0252 613 35 48
Fethiye Müzesi :0252 614 11 50
Fethiye TÜRSAB BTK :0252 612 09 74
FETOB (Fethiye Otelciler Derneği) :0252 612 37 95
FETAV (Fethiye Tanıtma Vakfı) :0252 612 33 66