MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Nereye Gidilir?

YOLBUL (NAVIGATION)
Köyceğiz Gölü

Geçmişte bir körfez olan Köyceğiz Gölü, çevresindeki dağlardan inen özellikle Nam Nam, Yuvarlak Çay ve Kargı akarsularının taşıdığı alüvyonların zamanla körfezin önünü kapatması sonucu oluşmuştur. Denizle bağlantısı tamamen kopmayan göl fazla sularını Dalyan Kanalı ile Akdeniz’e boşaltmaktadır. Etrafındaki irili ufaklı pek çok akarsudan ve tabanında bulunan iki tane soğuk üç tane de sıcak su kaynağından beslenen göl yaklaşık 6300 hektarlık alan kaplamaktadır.

Göldeki küçük adaya yörede Hapishane Adası denir. Ada tarihte önceleri askeri amaçlarla kullanılmış, sonra hapishane yapılmıştır. Ada üzerinde Cenevizlilerden kalma kalenin kalıntıları görülmektedir.

Yılın hemen hemen 8 ayı boyunca sakin olan gölde sörf, kano,yelken gibi motorsuz su sporları aktiviteleri yapılabilmektedir. Kanal ile denize bağlı olmasında dolayı canlı çeşitliliği çok fazla olan göl ve çevresi balıkçılık için de önemli bir yerdir.

YOLBUL (NAVIGATION)
 
Kaunos Antik Kenti

Geçmişte ticari açıdan önemli bir liman kenti olan Kaunos, denizin zaman içerisinde alüvyonlarla dolmasından dolayı liman özelliğini kaybetmiştir.Kentin limanı akrapolün hemen aşağısında geçmişte deniz olan Sülüklü Göldür.

Tarihin babası Heredot’a göre Kaunoslular Karia’nın yerli halkındandı ama kendilerini Giritli sayıyorlardı. Coğrafyacı Strabon da Kaunos’un tersanesinin ve ağzı kapanabilen bir limanının bulunduğunu yazmıştır. Kenti ikiz kızkardeşi ile uygunsuz ilişki kurduğu için sürülen Miletos’un oğlu Kaunos kurmuştur. Dalyan’dan da görülebilen kaya mezarları ise M.Ö. 4. yy’da yapılmış, daha sonraları Roma Dönemi’nde de kullanılmıştır.

Lykia tipi mezarların içinde ölülerin üzerine yatırıldığı üç taş yatak bulunmaktadır. Cephede iki İon sütunu, sütunların üzerinde friz ve alınlık görülmektedir. Alınlıkların birinde aslan kabartmaları bulunmaktadır.

Akropol 152 metre yükseklikteki tepeye kurulmuştur. Surların kuzey yönünde olanı Orta Çağ’dan kalmadır. Uzun sur limanın kuzey yönünden başlayıp Dalyan Köyü’nün ilerlerindeki sarp kayalığa kadar uzanmaktadır. Surun kuzey kısmı Mausolos döneminde yapılmıştır. Kuzeybatı yönündekiler Helenistik Dönem’den, limana doğru olanlar ise Arkaik Devir’den kalmıştır. Akropolün eteğinde yer alan tiyatronun 33 oturma sırası bulunmaktadır. Tiyatronun batı yönündeki yapı kalıntılarından biri bazilika tipi kiliseye, diğerleri ise Roma Hamamı ve Tapınağı’na aittir.  Aşağıda tamamlanmayan bir daire biçiminde örülmüş ve yivsiz sütunları bulunan yapının arkasında üç basamakla yükseltilmiş podyum bulunur. Burada tapınağın kalıntıları görülmektedir. Eski liman olan Sülüklü Göl’ün kuzeyinde yapılan kazılarda stoa ortaya çıkarılmıştır. Çevresinde birçok heykel kaidesi bulunsa da heykeller bulunamamıştır. Stoanın yakınındaki çeşme restore edilmiştir.  

Perslerin Anadolu’yu bütünüyle ele geçirmesi üzerine  Mausolos’un yönetimine giren kent  M.Ö. 334’de İskender’in Persleri yenmesi üzerine Prenses Ada’nın, sonra Antigonos’un, daha sonra Ptolemaios’un yönetimine girmiştir. Rodos Krallığı, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu egemenlikleri altında kalan Kaunos, limanın dolmasıyla önemini yitirmeye başlamıştır. Dalyan’dan Kaunos’a arabalı feribot seferleri yapılmaktadır.

YOLBUL (NAVIGATION) SÜLÜKLÜ GÖLÜ
YOLBUL (NAVIGATION) ÇANDIR KÖYÜ

Sülüklü Gölü ve Çandır Köyü

Çandır Köyü sınırlarında kalan Kaunos Antik Kenti'nin limanı zaman içerisinde çevresindeki akarsuların taşıdığı alüvyonlarla önü kapanarak göle dönüşmüştür.İskele çevresinde göze çarpan kayalara oyulmuş kovuklar, Kaunos’a yük taşımak için antik limana yanaşan gemilere fener görevi gören dev ateşlerin yakıldığı kovuklardır. Çandır Köyü’nün iskelesinde bağlı gezi tekneleri, İztuzu’na yanaşan yatlara hizmet verir. Yat müşterilerini alıp Dalyan’a ve Çamur banyosuna taşırlar. Antik Kaunos'un tersanesi olan köy limanından 15 dakika yürüyerek köy meydanına ulaşılır. Tepelere çıktıkça da, bütün Dalyan deltasını, İztuzu kumsalını, Kaunos'u kuşbakışı görmek mümkündür.

SULTANİYE KAPLICASI
Sultaniye Kaplıcası

Köyceğiz'de birçok kaplıca bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni yaklaşık iki bin yıl önce Kaunoslular tarafından kurulduğu belirtilen, Köyceğiz'e 24 km. mesafede bulunan, Köyceğiz, Dalyan ve Ekincik'ten hareket eden teknelerle de ulaşım imkanı bulunan Sultaniye Kaplıcası'dır. Sultaniye’ye ayrıca Dalyan’dan arabalı feribot seferleri de yapılmaktadır. Sultaniye Türkiye'nin en yüksek radyoaktiviteye sahip kaplıcasıdır.39 derece sıcaklıktaki su kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür ve radon içermektedir. Radyoaktivite yüksekliği yoluyla rehabilite edici özelliğiyle bilinen kaplıca suyu, romatizma, siyatik, cilt hastalıkları ve kadın hastalıklarına da iyi gelmektedir.

YOLBUL (NAVIGATION)

Ekincik

Marmaris-Göcek arasında dolaşan teknelerin başlıca uğrak noktalarından biri olan sakin Ekincik Koyu, Köyceğiz’e geniş bir asfalt yolla bağlandıktan sonra hızla kalabalıklaşmaya başlamıştır. İrili ufaklı pansiyon, apart ve butik otellerin yanı sıra restoran ve kafeteryaların da bulunduğu koy hala bakir kalabilmiş nadir plajlardan biridir. Koyda çadır ve karavan hizmetinin yanında bungalov tipi evlerde konaklama imkanı sunan kamping alanı da bulunmaktadır. Ekincik Koyu'nda çeşitli türlerde motorlu ve motorsuz su üstü sporları faaliyetleri yapmak için su sporları istasyonu da bulunmaktadır.


Çamur Banyosu

Dalyan Kanalı ve Köyceğiz Gölü’nün çevresindeki pek çok yerden kaplıca suyu çıkar. Sıcak kükürtlü sular, başta romatizma ve cilt hastalıkları olmak üzere pek çok derde devadır. Merkeze yaklaşık 15 dakika uzaklıkta olan ve tekneyle gidilebilen Çamur Banyosu, Köyceğiz Gölü kenarındaki Sultaniye Kaplıcalarından farklı olarak bir turistik animasyon merkezi şeklinde gelişmiştir.  
Yerli ve yabancı turistlerin çamura bulandıkları ve sonra da hatıra fotoğrafı çektirdikleri çamur banyosu her zaman kalabalık ve renkli görüntüler sunar.

YOLBUL (NAVIGATION)
Yuvarlak Çay

Köyceğiz’e yaklaşık 19 km. mesafede bulunan Yuvarlak Çay özellikle yaz aylarının kavurucu sıcaklarında nefes alınabilecek, yeryüzündeki saklı cennet köşelerden birisidir. Su sıcaklığı 5-6 derece civarında olan ve etrafında restoranların sıralandığı Yuvarlak Çay son yıllarda özellikle sosyal medyanın da etkisiyle popülaritesini oldukça arttırmıştır. Özellikle çayın etrafında bulunan restoranlar tarafından çayın üzerinde kurulmuş salıncaklarda sallanıp çayın buz gibi sularına atlamak bir ritüele dönüşmüştür. Karayoluyla Muğla’nın ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ziyaretçilerin ilgi gösterdiği Yuvarlak Çay, çevre ilçelerden düzenlenen turların ve özellikle de 4x4 araçlarla yapılan safarilerin gözde uğrak noktası haline gelmiştir.

YOLBUL (NAVIGATION)

Toparlar Şelalesi

Toparlar Mahallesi sınırları içerisindedir. Köyceğiz -Muğla karayolu üzerinde Köyceğiz’den 5 km sonra anayoldan içeriye 15 dakika yürüyüş mesafesinde doğal bir şelaledir. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin doğal ortamda serinleyeceği bir yerdir.

YOLBUL (NAVIGATION)
Ağla


Köyceğiz’e 12 km uzaklıkta olup 800 m yükseklikte yayla köyüdür. Buz gibi kaynak sularıyla asırlık çınar ağaçlarıyla doğayla baş başa kalmak için uygun bir yerdir. 


Akköprü/Tarihi Asma Köprü


Romalılar tarafında M.S. 3. yy'da Dalaman Çayı üzerinde yapıldığı tahmin edilen 30 m yükseklikte 50 m uzunluğundaki tarihi asma köprü vadinin iki yakasını birbirine bağlamak için yapılmıştır. Üç tane ayak üzerine iki kemerden oluşan tarihi köprü, yapımında kullanılan beyaz taşlardan dolayı Akköprü olarak anılmaktadır. Dalaman Akköprü Barajı enerji üretiminin başlaması ile birlikte kaya ve kil dolgu ile kaplanmış ve şu an sular altındadır.