YOLBUL (NAVIGATION)
Kapıdağ Yarımadası’nda Antik Yerleşimler
Dalaman’ın hemen hemen her yerinde tarihi kalıntılara rastlanmaktadır. Kapıdağı Yarımadası, Şerefler, Kayadibi, Çöğmen, Gürleyik ve Bozbel mahalleleri, yoğun bir şekilde bulunan tarihi kalıntıların öne çıktığı yerlerdir. Kaya mezarları, kaleler, su sarnıçları, türbeler, antik şehirler, köprüler ve tarihi su değirmenleri görmek mümkündür.
Yapılan araştırmalarda Krya, Lissai ve Lydai tarihi kalıntıları tespit edilmiştir. Krya kimi tarihçilere göre Karya, kimilerine göre Lykia kentidir. Taşyaka’daki kaya mezarları buranın Lykia kenti olduğunun bir işareti sayılmaktadır. Krya’nın güneybatısında, Kargın Gölü’nün güneyinde Lissai kalıntıları, Fethiye Körfezi’nin batı ucunda ise Bizans Dönemi’nde önem kazandığı sanılan Lydai kent kalıntıları bulunmaktadır.
Diğer yandan Hippokome’nin (Çöğmen Mahallesi) batısında, Kızılkaya Köyü’nün kuzeyinde, bugünkü Elcik ve Sabunlu mahalleri içinde eski bir şehrin kalıntıları daha tespit edilmiştir. Çukurhisar’daki Oktapolis (sekiz şehir) olduğu, kitabelerden okunan bu şehirden Ptolemaios söz etmiş ve Herbez tarafından şehrin ismi, mezarlardaki kitabelerden okunmuştur. Buradaki duvar kalıntıları Bizans Dönemi’ne aittir.
YOLBUL (NAVIGATON)
Sarsala Koyu
Dalaman’a yaklaşık 12 km. mesafede bulunan Sarsala Koyu, bozulmamış doğası, korunaklı yapı, masmavi ve dingin denizi ile cennetti andıran bir görünüme sahiptir.
Son yıllarda gelişen mavi yolculuk turizminde hizmet veren yatların ve özel lüks yatların yanında günübirlik tur teknelerinin de uğrak noktası olan Sarsala Koyu’nun kendi adını taşıyan plajı biraz taşlı olsa da yerli yabancı turistlerin yanı sıra yöre halkının da fazlaca rağbet gösterdiği bir yerdir.
Havalimanı yolu üzerinden Kapıkargun Köyü yolu takip edilerek koya karadan da ulaşım imkanı bulunmaktadır.
YOLBUL (NAVIGATION)
Kocagöl
Kapıkargın Mahallesi sınırlarında bulunan, Dalaman’ ın en büyük gölü olan ve ilçeye yaklaşık 6 km. mesafedeki Kocagöl konumu ve suyu bakımından ikiye ayrılır. Köy içinde kalan ve sığ olan bölümü ve çevresi zengin su bitkileriyle kaplıdır. Avcılık için önemli bir yer olan Dalaman ve çevresinde gölün bu kısmı av hayvanlarının çok görüldüğü bir yerdir. Köy dışında kalan bölümü ise oldukça derindir ve sarp kayalarla çevrilidir. Suyu tuzlu olan gölün dağın altından bir tünelle denize bağlantılı olduğu rivayet edilmektedir.
YOLBUL (NAVIGATION)
Kalynda
Dalaman’a 3 km. mesafede bulunan Şerefler Köyü sınırlarında yer alan Kalynda Antik Kenti, bir Karia kentidir. Kentten bugüne birkaç duvar kalıntısından başka pek bir şey ulaşmamıştır.Tarihçi Heredot, Kalynda’dan söz ederken, kentin bir dönem Kaunos egemenliği altında kaldığını, sonra Knidos’un desteğini alarak Kaunos’a karşı ayaklandığını, Kaunos kuşatması başlayınca da bu defa Rodos’tan yardım istediğini anlatır. Kalyndalılar üzerinde Zeus başı ile şimşek tutan, kanatları açık kartal kabartması bulunan sikke de basmışlardır.
YOLBUL (NAVIGATION)
Hippokome
Dalaman’a 30 km uzaklıkta, Çöğmen Köyü İt Asarı Mevkii’nde bir tepeye kurulmuş olan Hippokome yerleşimi kalıntıları yer alır. At Şehri anlamına gelen Hippokome’de şehrin güneydoğusundaki kayalıklarda 6 kaya mezarı göze çarpar. Şehrin güneybatı bölümlerindeki kayalıklarda tıpkı Fethiye Telmessos’ta bulunanlara benzer kaya mezarları; Kepezbaşı denilen bölgede ise Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenen yapı kalıntılar vardır.
YOLBUL (NAVIGATION)
Akkaya Vadisi (Saklı Vadi)
Dalaman’ın kuzeyinde, ilçe merkezine yaklaşık 12 km. mesafede bulunan Akkaya Vadisi Dalaman Çayı üzerinde yer alır. Sakin ve huzurlu, yemyeşil bir doğa harikası olan vadide çoğunluğu yabancılara ait olan evler dışında, mönüsünde yöresel lezetler de olan yöresel restoran ve vadide atla gezinti yapma imkanı sunan bir at çiftliği bulunmaktadır. Vadide ayrıca yürüyüş ve kano yapma imkanı da vardır.
YOLBUL (NAVIGATION)
Termal Sular
Kapıkargın Mahallesi ve İncebel Mevkii’nde bölgelerinde çıkan kükürtlü termal suların faydalı olduğu bilinmekte ve başta kan sistemi hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, idrar sistemi hastalıkları ve cilt hastalıklarının tedavisi için önerilmektedir. İncebel’de bulunan kükürtlü termal sular bir SPA ve konaklama tesisi tarafından işletilmektedir. Tesis içinde güzellik ve bakım üniteleri, çamur banyosu ve kükürtlü su havuzu mevcuttur.
Koylar ve Adalar
YOLBUL (NAVIGATION)
Bedri Rahmi Koyu
Taşyaka ve Likya Koyu isimleri ile de bilinen ve mavi yolculuğun önemli duraklarından birisi olan koy Tersane Adası’nın hemen karşısında yer alır. Türk Edebiyatı ve resim sanatının ustalarından Bedri Rahmi EYÜBOĞLU 1974 yazında arkadaşları ile beraber yolculuk yaptıkları sırada uğradığı koyun girişinde bulunan su kaynağının hemen yanındaki kocaman kayaya bir balık resmi çizmiştir. Günümüzde de tüm güzelliği ile yerinde duran yörede Balıklı Taş olarak adlandırılan bu resimden dolayı koya Bedri Rahmi Koyu denilmektedir.
YOLBUL (NAVIGATION)
Göbün Koyu
Etrafı neredeyse tamamen çevrili olan Göbün Koyu, Fethiye Körfezi’nin en korunaklı koylarından birisidir. Bu özelliğinden dolayı mavi yolculuk teknelerinin yanı sıra özel yatlarında sıklıkla demir attığı koyun suyu da oldukça temiz ve berraktır.
YOLBUL (NAVIGATION)
Hamam Koyu
Cleopatra’nın Roma seferleri sırasında koyda yaptırmış olduğu tarihi Cleopatra Hamamı’ndan adını alan Hamam Koyu, çam ağaçlarının denizle buluştuğu eşsiz bir güzelliğe sahiptir. O dönemde koyda bulunan şifalı bir sıcak su kaynağı ve kalsiyum ve mineral bakımından zengin bir su kaynağından dolayı hamamın yaptırıldığı düşünülmektedir.
YOLBUL (NAVIGATION)
Boynuzbükü Koyu
Dalaman’a yaklaşık 17 km mesafede bulunan Boynuzbükü Koyu yaklaşık 300 metre uzunluğunda düzlük bir alana sahiptir. Sahilinde yatların ve günlük gezi teknelerinin yanaşabileceği koyda, deniz yoluyla ve kara yoluyla gelen misafirlere hizmet veren bir kafeterya bulunmaktadır. Dünya'da az bulunan Günlük ve Boya ağaçları ile kaplı koyun yamaçları çam ormanları ile örtülüdür.
YOLBUL (NAVIGATION)
Kille Koyu
Boynuzbükü Koyu ile aynı yönde olan ve ilçe merkezine yaklaşık 17 km uzaklıktaki Kille Koyu Dalaman’ın en uzun sahil şeridine sahip koyudur. Geniş düzlüğü ve çam ağaçlarıyla özellikle günübirlik tatilcilerin tercih ettiği koyun deniz kıyısı sığ olduğu için çocuklar için oldukça uygundur.
YOLBUL (NAVIGATION)
Tersane Adası
Likyalılar ve Osmanlı dönemlerinden kalıntılara ve tarihi dokuya sahip ada, ismini Osmanlılar zamanında kullanılmış ve kalıntıları günümüze kadar ulaşmış olan tersaneden almaktadır. Tersaneye ait belli belirsiz kazıklar ve diğer kalıntılar görülebilmektedir. Adada gelen misafirlere hizmet veren bir restoran bulunmaktadır.
YOLBUL (NAVIGATION)
Domuz Adası
Eski dönemlerde üzerinde yaşayan çok sayıda yaban domuzu olmasından dolayı Domuz Adası olarak adlandırılan ada Kapıdağ Yarımadası'na en yakın adadır. Adada bir kısmı suyun içinde bir kısmı ise su yüzeyinde görünen kalıntılar nedeniyle teknelerin yanaşmasına elverişli değildir. Ancak adanın kuzeyinde bulunan ve korunaklı olan küçük koya demirleme yapılabilmektedir.
YOLBUL (NAVIGAION)
Kayacık Plajı (Hurmalı Koyu-Sarısu)
Dalaman Çayı'nın denize döküldüğü Sarısu Mevkii ile Hurmalı Koyu arasındaki yaklaşık 10 km’lik sahil şeridine denir. Plajda güneşlenmek için şezlong ve gölgelikler yer almaktadır.
Dalaman Havalimanı'na çok yakın olan bu özel yerde aynı zamanda uçakların iniş ve kalkışlarını izlemekte mümkün, gün batımını izlemek isteyen misafirlerimiz ve fotoğraf severler için harika bir yerdir. Hemen kuzeyinde ise piknik yapmak isteyenler için piknik alanları mevcuttur. Kayacık Sahili ilçe merkezine 10 km uzaklıktadır.