"SAHİLLERİN SULTANI AHMET GAZİNİN MEDRESESİNİN MÜZEYE DÖNÜŞÜMÜ"
Beçin Ahmet Gazi Medresesi Taş Eserler Müzesi
Müdürlüğümüz sorumluluk alanındaki Beçin Kalesi Ören yeri içerisinde yer alan ve Beçin’de kitabesi günümüze ulaşmış yegane yapı olan 1375 inşa tarihli Ahmet Gazi Medresesi, restorasyon işlemleri yapılarak yeniden işlevlendirilmiş ve Taş Eserler Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Cumhurbaşkanlığı "II. 100 günlük Eylem Planı kapsamında 81 İlde Toplam 69 Adet Kültürel Mekan ve Eser Açılışı" planı kapsamında açılışı tamamlanan müze; 9 oda 2 koridor ve 1 avludan oluşmaktadır. Müze içerisinde 35 adet taş eser sergilenmektedir. Sergilenen taş eserler Beylikler Dönemi ve Osmanlı dönemi olarak ikiye ayrılarak kendi içerisinde kronolojik olarak tasnif edilmiştir.
Bir medrese yapısının değerlendirildiği müzede; taş eserler dışında Medresede Eğitim, Ölü Gömme Gelenekleri gibi eğitici odalarda da 25 adet etnografik nitelikte eser olmak üzere sergilenmektedir.
Müze içerisinde eser teşhiri dışında sinevizyon odası, Anadolu medrese örneklerinin minyatürleri, canlandırma odası yer almaktadır.
Tek katlı, açık avlulu ve iki eyvanlı medresenin ana eyvanı içinde, banisi Ahmet Gazi ile kime ait olduğu bilinmeyen bir mezar daha bulunmaktadır.