MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Myndos

Myndos Antik Kenti

Klasik çağın Myndos şehri dahil Leleg şehirlerinde bugüne kadar bilimsel kazı yapılmadığından ayrıntılı bilgiler elde edilememiştir. Antik yazarların sıkça sözünü ettiği şehirlerden bir tanesi bugün Gümüşlük diye tanınan Mausolos’un kurduğu Myndos şehridir. Ulaşılması oldukça kolaydır. Bodrum’a gelenlere gitmesini önerebileceğimiz yerlerden bir tanesidir. Geçen yüzyıl yazarlarının sözünü ettiği stadyum ve  tiyatronun izi bile kalmamıştır. Bizans çağı kilisesi, birkaç sur duvarı, tepe üzerinde yanlışlıkla Leleg duvarı diye tanınan sur kalıntısı ile su içinde kalan dalgakıran ve kule kalıntısının dışında toprak üstünde görülen hemen hiçbir şey yoktur. Ancak iyi gözlendiği taktirde toprak altında yarı örtülü sütunlar, mozaik izleri, seramik parçaları hemen her yerde görülür. İskender’in kuşatıp da almadığı bu şehir, bugün şirin bir balıkçı köyüdür.

Myndos, İskender’in kuşatmasından bir yıl sonra M.Ö.333’de Pers Komutanı Orontobates’in mağlubiyetiyle İskender’in komutanlarının eline geçmiştir. III. yüzyılda Ptolemaios’un egemenliği altındadır. M.Ö.197’de bağımsızlığını kazanmıştır. Bu tarihten sonra  da  sikke basabilmiştir. M.Ö.44’de Sezar’ın katilleri Brutus ve CassiusMyndos’ukarargah olarak kullanmışlardır. Roma İmparatorluk döneminde Myndos fakir bir şehir olarak kalmıştır. Antik çağlarda şarap üreten yerlerden bir tanesidir. Mideye iyi gelir düşüncesiyle Myndos şarabı deniz suyuna karıştırılıp içilmiştir. Bu adet Antik çağda başka yerlerde de görülmektedir. Günümüz Myndos’u mandalina bahçeleri ile ünlüdür. Az da olsa kilim de dokunmaktadır.

Mausolos çağında Gümüşlük yakınlarındaki Koyunbaba Mevkii, taş ocağı olarak kullanılmıştır. Görülmeye değer yerlerdendir.

Ayazma.png          Asar Adası(Tavşan Adası).png

Myndos1.png          Myndos2.png

Myndos3.png          Myndos4.png

Myndos5.png          Myndos6.png