Muğla Müze Müdürlüğü, Muğla İli, Menteşe İlçesi, Müştakbey Mahallesinde, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını KorumaKurulu’nun 21.12.1994 tarih ve 4477 sayılı kararıyla tescilli kentsel sit alanında bulunan, aynı Kurulun 29.01.1988 tarihve 4 sayılı kararıyla tescilli Bakanlığımız Mülkiyetinde bulunan taşınmazda hizmet vermektedir.
Müzemiz, açıkavlulu, ikikatlı dikdörtgen bir plan üzerine oturmakta olup, Arkeoloji, Etnografya, Gladyatörler ve Doğa Tarih Salonları mevcuttur. Muğla Özlüce Köyü Kaklıca Tepesi yakınlarında, 1993 yılında çobanlar tarafından bulunan fosillerin müzeye haber verilmesi ile yapılan incelemede 9 milyon yıl öncesine ait olduğunun anlaşılması üzerine dönemin Muğla Valisi Lale Aytaman’ın talimatıyla kazı çalışmaları başlatılmıştır. Kazı çalışmaları Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Çoğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Antropolog Prof. Dr. Berna Alpagut Başkanlığında yürütülmüştür. Yapılan kurtarma kazıları sonucunda birçok hayvan ve bitki fosili çıkarılmıştır. Bu kazılarda çıkarılan fosillerin 1994'te Muğla müze binasında sergilenmeye başlamasıyla müze ziyarete açılmıştır.
Doğa Tarihi Bölümü : Muğla Özlüce Köyü Kaklıca Tepesi yakınlarında, 1993 yılında çobanlar tarafından bulunan fosillerin müzeye haber verilmesi ile yapılan incelemede 9 milyon yıl öncesine ait olduğunun anlaşılması üzerine dönemin Muğla Valisi Lale Aytaman’ın talimatıyla kazı çalışmaları başlatılmıştır. Kazı çalışmaları Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Çoğrafya fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Antropolog Prof. Dr. Berna Alpagut Başkanlığında yürütülmüştür. Yapılan kurtarma kazıları sonucunda birçok hayvan ve bitki fosili çıkarılmıştır. Bu kazılarda çıkarılan fosillerin 1994'te Muğla müze binasında sergilenmeye başlamasıyla müze ziyarete açılmıştır.
Etnografya Salonu
12 Aralık 1995 yılında açılmıştır.Etnografya Salonunda Muğla İli ve İlçelerinde Cumhuriyet Döneminden günümüze gündelik yaşamda kullanılan etnografik eserler sergilenmektedir. Satın alma ve hibe yoluyla Müzemize kazandırılmış eserlerdir. Bölgemizin gündelik hayatta kullanılan giyim-kuşam aksesuarları ve kap kacaklar sergilenmektedir. Bunun yanısıra dokuma ve marangozluk meslekleriyle ilgili araç gereçlerde sergilenmektedir.
Arkeoloji Salonu
1997 yılında açılmıştır. Burada Muğla İli, Merkez İlçe, Kavaklıdere İlçesi, Yatağan İlçesi ve Ula İlçesinden ele geçen arkeolojik eserler sergilenmektedir. Bakanlar Kurulu Kararı ile yürütülmüş olan Yatağan İlçesi, Eskihisar Köyü'nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti ile yine Yatağan İlçesi Turgut Beldesi'nde bulunan Lagina Kutsal Alanında bulunan eserler Arkeoloji Sergi salonumuzun ana eserlerini oluşturmaktadır.Ayrıca; Müdürlüğümüz sorumluluk alanında kalan alanlarda yapılan kurtarma kazıları, Kolluk kuvvetlerince yapılan operasyonlarda ele geçirilen eserlerin mahkeme kararıyla Müdürlüğümüze teslim edilmesiyle, Satın alma yoluyla ve vatandaşlarımızın hibe yoluyla kazandırdıkları eserler de Arkeoloji Salonunda sergilenmektedir.
Gladyatörler Salonu
2007 yılında ziyarete açılmıştır. Bu salonda Stratonikeia antik kentinde ele geçirilen 7 adet Gladyatör Mezar steli yer almaktadır. Gladyatör dövüşlerinin kökeni M.Ö. 4.yüzyılda Güney İtalyada cenaze törenlerinde ölünün arkasından onurlandırmak amacıyla yapılan cenaze oyunlarına dayanmaktadır. M.Ö.3.yüzyılda Etrüsklerden Roma’ya geçmiş ve gerçek kimliğini kaybedip bir eğlence unsuru ve bir propaganda aracı olmuştur. Bu kanlı gösteriler M.Ö. 105 yılında yasallaştırılmıştır. Bu yasallaştırmanın ardından antic dünyanın hemen hemen her yerine yayılmıştır. M.S 404 yılında bu savaşlar yasaklanmıştır. Gladyatörler salonunda bulunan mezar stelleri üzerinde gladiator dövüşlerinde ölen kişiler betimlenmiştir.
İletişim Bilgileri: Müştakbey Mah. Postane Sokak. No:6 Menteşe, MUĞLA
Telefon: 0252 214 69 48
Belgegeçer: 0252 214 49 33
Ziyaret Saatleri: Pazartesi Günleri Hariç Hergün 08:30-17:30