MOBOLLA
Muğla İli’nde merkezin güneyinde yer alan ve kentsel sit alanına komşu durumda, Saburhane Mahallesinin kuzeydoğusunda Masa dağı veya Asar adıyla anılan kayalık tepe üzerinde antik Mobolla Kenti ve kalesinin kalıntıları bulunmaktadır.
Yerleşimin bilinen en eski adı Mogla’dır (Mώγλα).M.Ö 2. yüzyıla tarihlenen ve Muğla’da bulunan bir yazıt ise kentin isminin Mόβολλα (Mobolla) olduğu konusunda şüphe bırakmamaktadır.M.S 10. yüzyılda ise yerleşimin isminin Mόγολα (Mogola) şeklini aldığı İmparator Constantinus VII Porphyrogenitus’un eseri (De Thematibus, Asia –Europa, XIV, 34) aracılığıyla görülmektedir.
Kaleye çıkan patika boyunca aşağıda bulunan Basmacı deresine kadar çok sayıda ve dağınık bir şekilde yerleştirilmiş mezar odaları görülmektedir. Bu mezar odalarının bittiği yerde kale surları başlamaktadır. Surlar Mobolla yerleşimini kuzey ve batı yönünden tamamen çevrelemişlerdir.
Burada 3 adet açıkhava tapınağı kaya mezar odası ve lahit, ‘’halk tipi mezar’’ olarak adlandırılan kaya oygusu mezarlar, su kuyusu kaya konutları, önce mezar olarak kullanılmış olup, yaşam mekanlarına çevrildiği düşünülen kaya odaları, su sarnıçları ve ev mekanları tespit edilen kalıntılar arasındadır.