MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Pınara

PINARA

Kragos’un Zirvesinde Pınara

Stephanus, Byzantionlu antik yazar Menekrotes’ten alıntı yaparak “Xanthos’un nüfusu çok artınca yaşlılardan oluşan bir grup Kragos Dağı’nın yüksek olan tepesinde bir kent kurup adına da yuvarlak anlamına gelen PINARA ismini verdiler” diyerek kentin kuruluşunu anlatmaktadır. Kentin erken döneme ait kalıntıların bulunduğu yukarı akropolün gerçekten yuvarlak bir şekilde olması bu mitolojiye gerçeklik payı kazandırmaktadır. Kentin ismi Likçe kitabelerde Pinale olarak okunmaktadır. Günümüzde ise antik kentin yakınında bulunan köyün ismi Pınara’yı çağrıştırır. Pınara Antik Kenti, hamam, tiyatro, agora, odeon, kaya mezarları, yukarı akropol ve aşağı akropolden oluşmaktadır.

Strabon, Artemidos’dan alıntı yaparak Likya Birliği Meclisinde üç oy hakkında sahip altı kentten birinin Pınara olduğunu bildirmektedir.

Buradaki kaya mezarlarının büyük çoğunluğu ev tipli olup içlerinden birisinin alınlığındaki ve ante duvarı içindeki kabartmalar nedeniyle önemlidir. Bu kabartmalarda surlarla çevrili bir kent izlenmektedir. Bu nedenle mezar kabartmasındaki kentin Pınara olduğuna ve mezarın prense ait olması gerektiği düşüncesine neden olmaktadır.

Antik kente yaklaşıldığında, yukarı akropolün sarp olan doğu yamacında kayaya oyulmuş yüzlerce kaya mezarı dikkati çeker. Yukarı akropol kısa sürede yetersiz kalınca ulaşımın daha kolay sağlandığı aşağı akropol yerleşime açılmıştır. Aşağı Akropolde ise, odeon, agora, tapınak gibi yapılar ve pilyeli mezarlar yer almaktadır. Kaya mezarlarının büyük çoğunluğunun konut biçiminde olması bizlere Likya Sivil Mimarisi hakkında fikirler sunmaktadır. Aşağı akropolün yamaçları geçit vermeyecek şekilde dik olmasına karşın gerek terasın oluşturulması, gerekse tahkimat açısından sur duvarları ile desteklenmiştir. Surun güneyindeki kapıdan geçerek kenti dolaştığımızda arkasını yamaca dayamış Odeon ve önündeki düz alanda agora, kentin odağını oluşturmaktadır. Aşağı akropolün alt kesimindeki su kaynağı çevresinde kentin antik çağda geçirdiği depremler ile büyük oranda tahrip olmuş pilyeli mezarlar ve kayara oyulmuş pek çok mezar dikkati çeker.



1.jpg          02.jpg

 4.jpg          5.jpg

6.jpg          7.jpg