MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Kalesi:

Bodrum Kalesi, eski bir Bizans ve Türk Kalesi üzerine Saint Jean Şövalyeleri tarafından 1406-1522 yılları arasında Aziz Petros adına inşa edilmiştir. Doğu Akdeniz’in günümüze kalmış en sağlam ve önemli özgün kalelerinden birisidir. Kale’nin inşası ve tahkiminde dünyanın 7 harikasından biri olan Maussolleion Mezar Anıtı’na ait mimari bloklar ve antik kentin çeşitli noktalarında hazır olarak bulunan devşirme bloklar yoğun olarak kullanılmıştır. Kale, Rodos’un fethinden sonra 1523’te Türklerin eline geçmiştir. 1895 yılında hapishaneye dönüştürülmüştür.M.S. 15.yüzyıl Avrupası’nın anıtsal sanat, mimari ve teknik özelliklerini (Gotik) yansıtan Saint Jean Şövalyeleri Dönemi yapılarını ve Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen yapıları bir arada bünyesinde bulunduran Kale, çok katmanlı tarihi yapısıyla önemli bir anıt eserdir. Bodrum Kalesi, 2016 yılından itibaren UNESCO Dünya Miras geçici listesindedir.

 

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi:

Dünyada bilimsel nitelikli sualtı kazıları ilk defa 1960 lı yıllarda ülkemiz kıyılarında başlamış ve ele geçen buluntular 1964 yılında Kale’nin Müze olarak düzenlenmesiyle Bodrum Müzesi’nde koruma altına alınmıştır. M.Ö.14. yüzyıldan M.S.16. yüzyılauzanan zengin sualtı koleksiyonu nedeniyle Müzenin ismi 1981 yılında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak yeniden belirlenmiştir. Ülkemizin tek, dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzesidir. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, 1995 Yılı Avrupa Özel Övgü Ödülü’ne sahiptir.

 

Amphora Depo Sergilemesi:

Bozburun (Marmaris) Batığı, Sualtı Arkeoloji Enstitüsü’nden FredHocker başkanlığında 1995-1998 yılları arasında kazılmıştır. M.S. 9. yüzyıl sonlarında batan küçük Bizans gemisinden ele geçen amphoralardan bir kısmı depolama düzeninde Kale’nin güneyinde deniz kenarındaki tarihi mekânda sergilenmektedir.

 

Taş Eserler, Antik Çapalar ve Top Sergilemesi:

Bodrum Kalesi orta avluda, Bodrum yarımadası ve Karia bölgesi kara buluntusu taş eserlerden oluşan açık teşhirde, ağırlıklı olarak sunaklar, heykeller ve mimari öğeler sergilenmektedir. Ayrıca sualtı kazı ve araştırmalarından ele geçmiş değişik dönemlere ait farklı tipteki metal çapalar aynı alan içerisinde sergilenmektedir. Ortaçağa tarihli demir Top’lar Geçit Kule’nin batısındaki küçük avlu içerisinde sergilenmektedir.

 

Kale Camii/Şapel

Saint Jean şövalyelerince M.S.15. yüzyılda muhtemelen daha eski bir yapı üzerine şapel olarak inşa edilmiş ve M.S. 16. yüzyıl başlarında İspanyol şövalyelerince gotik tarzda onarım görmüştür. Kanuni Sultan Süleyman’ın 1523’de Rodos’u fethinden sonra Bodrum Kalesi savaşmaksızın teslim alınmış ve Şapele, Osmanlı geleneğine uygun olarak bir minare eklenerek Camii’ye dönüştürülmüştür. Yapının altında yer alan Şapel öncesi döneme ait çoklu gömü yapılmış in-situ Bizans Dönemi’ne ait mezar kalıntıları ve M.Ö.4. yüzyıl Maussollos Dönemi’ne ait temel kalıntıları cam döşeme altında sergilenmektedir.

 

Yassıada Batıkları Sergilemesi:

Yassıada, Bodrum Yarımadası’ndaki Turgutreis mahallesinden yaklaşık 3,5 deniz mili açıkta yer almaktadır. Yassıada sığlığı, Yassıada’nın yaklaşık 200 metre güneybatısına uzanan, deniz seviyesinden yaklaşık 1,5 metre derinliğe kadar sığlaşan kayalık bir topuktur. M.Ö. 1. yüzyıldan, M.S. 20. yüzyıla kadar farklı dönemlerden pek çok geminin daimi istirahatgahı haline gelen bu gemi mezarlığında; M.S. 5. yüzyıl Geç Roma, M.S. 7. yüzyıl Bizans ve M.S.16. yüzyıl Osmanlı Dönemlerine ait üç geminin kazı çalışması tamamlanmıştır.

 

Müze İletişim Bilgileri ve İletişim Adresi:

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü,

Adres             : Çarşı Mahallesi, Barış Meydanı, No:36, Bodrum Kalesi, Bodrum 48400 MUĞLA

Telefon           : (0252) 316 25 16

Belgegeçer     : (0252) 313 76 46

E-Posta           : bodrummuzesi@ktb.gov.tr