Muğla tarihi yapılar ve doğal güzellikler bakımından eşsiz bir coğrafya…
Muğla Valisi Orhan Tavlı İl Müdürümüz Dr Zekeriya Bingöl, Ula ilçesi Akyaka Mahallesinde bulunan Ortaçağ Kalesi ve İdyma Antik Kentinde incelemelerde bulundu.
İncelemeleri sırasında Muğla Valisi Orhan Tavlı’ya Ula Kaymakamı Baha Başçelik, Ula Belediye Başkanı İsmail Akkaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr Zekeriya Bingöl, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Öğretim Üyesi ve Yüzey Araştırmacısı Doç. Dr. Abdulkadir Baran, Müze Müdürü Gülnaz Savran, Uzman Arif Küçükçoban ve Dr. Nil Dirlik eşlik etti.
Yüzey araştırmaları yapan MSKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Baran, Akyaka Ortaçağ Kalesi hakkında Vali Orhan Tavlı’ya bilgiler vererek, Akyaka Ortaçağ Kalesi’nin antik yerleşim yeri üzerine yapıldığını, kaleden Azmağa inen ve iyi durumda olan bir dehliz bulunduğunu ve bugüne kadar kalede herhangi bir restorasyon ve kazı çalışması yapılmadığını, kalenin büyük bir kısmının toprak ve taş dolgu altında olduğu, toprak ve taş dolguların temizlenmesi ile kalenin ortaya çıkarılmasının mümkün olacağından bahsetti.
Akyaka Ortacağ Kalesinin kültür turizmine kazandırılması amacıyla temizlik ve kazı çalışmaları yapıldıktan sonra rölövesinin çıkarılarak, restorasyon projesinin hazırlanmasının mümkün olacağı ve Ula Kaymakamlığı tarafından ışıklandırma projesi olduğu belirtildi.
Akyaka Ortaçağ Kalesi’nin ardından Fethiye-Marmaris yolu üzerinde bulunan kaya mezarlarında incelemelerde bulunan Muğla Valisi Orhan Tavlı ve İl Müdürümüz Zekeriya Bingöl daha sonra İdyma Antik Kentini ziyaret etti.
Tarihi ve kültürel değerlerin restore edilmesi ve korunması için yoğun bir çalışma dönemi içinde bulunacaklarını ifade eden Muğla Valisi Orhan Tavlı, “Muğla tarihi yapılar ve doğal güzellikler bakımından eşsiz bir coğrafyaya sahip. Bu nedenle sahip olduğumuz kültürel değerlerimizin kültür turizmine kazandırılması ve bozulmadan gelecek kuşaklara aktarılması sürdürülebilir turizm için oldukça önemli.” dedi.