MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Dalış

DALIŞ

DALIŞ NOKTALARI VE ÖZELLİKLERİ

MARMARİS  İçin Dalış Noktaları;


Sarı Mehmet Burnu:

Turunç ile İçmeler arasında kalan burun ve koy eğitim dalışları ve tecrübeli dalgıçlar için güzel bir dalış noktasıdır. 5 m ile 21 m arası kayalık yapıya sahiptir. Dalış merkezlerinin çok rağbet ettiği bu noktada bol miktarda karagöz, melanur sürüler halinde dolaşır. Ahtapot, orfoz ve müren her dalışta görülebilir. Gece dalışına çok uygun ve akıntının olmadığı, büyük kayaların dik dik durduğu tatlı bir şekilde derinleşen dalış noktasında, Katedral Mağarası denilen bir kovuk bulunmaktadır.

Keçi Adası Feneri:
Marmaris’ten açık denize doğru çıkılırken Fenerin olduğu burundur. 8-10 m’den 38 m’ye kadar inen ve tecrübeli dalgıçlara zevk veren bir dalış noktasıdır. Şanslıysanız bol miktarda büyük balık, karavide, müren, ahtapot ve tabii ki kırmızı renkli kardinal balıklarını her dalışta görebilirsiniz. Ay dönümlerinde tatlı ve değişken akıntı yapar. Bol miktarda amfora kırıkları ilginizi çekecektir.

İnce Burun Feneri:
Yıldız Adası’nın Marmaris koyuna bakan tarafındadır. Açık denizdeki dalış noktalarına göre sualtı görüşü biraz düşüktür. 3 m’den 40 m’ye kadar, sualtı dağlarının bulunduğu, gerçek bir tropik deniz görüntüsüne sahip dalış yeridir. Genelde sezon sonlarında büyük akya ve sinağrit sürüleri ve çok değişik renkli süngerler bu noktayı sualtı fotoğrafçıları için ilginç kılmaktadır. Ayrıca boyları 1 cm ile 4 cm arasında değişen ve ancak dikkat edildiğinde fark edilen çok değişik renklerdeki rengârenk Deniz Tavşanlarını görebilirsiniz.

Hayıtlı Burun:
Marmaris çıkışında Keçi Adası Feneri’nin karşısındaki burundur. Dalgıçların reef diye isimlendirdikleri, kolay tekne demirlenen bir noktadır. Hem eğitim amaçlı kullanılan, hem de tecrübeli dalgıçların çok fazla dalış yapabildiği, ancak hala enteresanlığını koruyabilen bu noktada az da olsa amfora parçalarına rastlanır. ile arasında kayalık bir zeminde 30 m’lere inildiğinde büyük orfozları görebilirsiniz.

Abdi Reis Koyu:
Yıldız Adası’nın açık deniz tarafında, aynı zamanda dalgıçların suyun berraklığından dolayı Akvaryum da dedikleri çok güzel bir dalış noktasıdır. Eğitim dalışları için uygun ve enteresan olan bu nokta, tecrübeli dalgıçlar için uzun yüzüldüğü taktirde oldukça eğlenceli dalış yapılabilecek heyecan verici yerlerdendir. 0 m ile 33 m’ye  kadar iner ve genelde 12m’lerde başlayan döküntü kayalıklarda balıklar görülebilir. Fosforlu Mağara’ya yakın olmasından dolayı çok fazla deniz trafiği vardır.

Yazih Kaya:
Yıldız Adası’nın açık deniz tarafından 3 m’den 30-32 m’lere inen bir dalış noktasıdır. Genelde sabah dalışı için çok uygun olan, güzel büyük kayaların ve dik duvarların olduğu bu nokta öğleden sonra çabuk gölge yapar. Bol miktarda saragoz, karagöz ve melanur sürüleri dalgıçları selamlar. Renkli mağara yönüne yüzüldüğünde böcek görmek olasıdır.

Baca Mağarası:
Kesin olarak sualtı fotoğrafçılarının ilgisini çekecek, ancak mağara dalgıçları için yeterince enteresan olmayan bir noktadır. Dalgıçlar tarafından dalınması gereken, Marmaris’in en ünlü mağarasıdır. 5 m’den 50 m’ye kadar inen, hem eğitimdeki, hem de tecrübeli dalıcılara birlikte hitap eden bir dalış yeridir. Tam burunda 14 m’den girilip 4 m’den çıkılan büyük bir şömineye benzeyen konik yapısı ile bacayı andıran bir mağaradır. Mağara içinde bol miktarda kırmızı beyaz çizgili kardinal balıkları ve küçük karidesler kesin olarak her dalışta görülebilir.

Aksu Koyu:
Yıldız adasının açık deniz tarafındadır. Dibe doğru masmavi derinleşmesi ile heyecan vericidir. Eğitim dalışları yapanlara, tecrübeli dalgıçlara ve teknede olup da dalgıç olmayanlara hitap edecek tek koydur. Teknenin demirlendiği yerde eğitim yapan dalgıç adaylarıyla oynaşan bol miktarda küçük balık eğitime yarı bir zevk katmaktadır. Açığa doğru biraz yüzüldüğünde 18-20 m’lerden itibaren büyük orfozların görüldüğü bir kayalık, tam burunda 40 m’lere ulaşan bir duvar ve göbeğinde tam daire bir deliği olan Bizans amforası her dalışta mutlaka görülür.

Kütük Burnu:
0 m ile 52m’lere inen ve duvar dalışı için çok uygun olmasına karşın dip büyüsüne kapılarak limitlerin aşılabileceği, bu nedenle daha dikkatli olunması gereken bir dalış noktasıdır. Her dalışta kesin olarak büyük müren ve sinağritler görülebilir. Ay dönümlerinde değişken akıntıya  sahiptir.

Kadırga Koyu:
Marmaris’e en uzak noktada, Kadırga Feneri’nin karşısında girişteki kayalığın bulunduğu dalış noktasıdır. 0 m’den 38-40 m’lere kadar inen güzel bir “reef”e sahiptir. Hem eğitim alanların hem de tecrübeli dalgıçların unutulmaz dalış yapabilecekleri ender yerlerdendir. Burada Fener binası yönünde 15 m’den başlayan Helenistik çağa ait bir batık gemi kalıntısının bulunduğu Amfora tarlası vardır. Tamamen kaya üzerinde kalması nedeniyle yüzlerce amfora kayalara  yapışık durumdadır. Bilhassa sezon başında kayalıklarda ve amforalar arasında eğer şanslıysanız bol miktarda böcek ve karavide görmeniz olasıdır. Sezon sonu dalışlarında ise dalgıçları hemen hemen her dalışta kaya sürüleri selamlar. Amforalar arasında bulanabilecek mürenler sualtı fotoğrafçıları için ilginç olacaktır.

FETHİYE için dalış
 Noktaları;

Kızıl ada Feneri:
Orta ve ileri seviyedeki dalıcılara uygun bir bölge. 8 mt'ye indikten sonra deniz  yatağının doğal eğimini takip ederek 15 mt'ye inilir. Burada denizaltı topografisi 20 mt'ye doğru bir amfi tiyatro görüntüsü verir.  

Dalyan Koyu :

Dalışa yeni başlayanlar için ideal bir koy. Deniz sümüklü böceği, rengârenk balıklar, süngerler, ahtapotlar ve küçük baracuda sürülerine rastlamanız mümkün. Max derinlik 10 mt. Gece dalışı içinde çok uygun bir mekân.                                                                           

Üç Tüneller: 
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 30 mt. Dalışa geçip 19 mt'ye ulaştığınızda tünelin girişi loşlukta karşınıza çıkıyor. Duvar boyunca oluşmuş mercanlar yüzünden tünele sadece iki dalıcı girebilir. 2. tünel ilkinden daha geniş ve büyük, 3. ise 30 mt derinlikte sona erer ve dar kanyon oluşumu sadece tek dalıcının geçişine müsaade eder. 

Baracuda Resifi : 

İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 25 mt, Dalyan Koyu'na çok yakın olan bu resif 12 mt derinlikte. Eğim pek çok tip balığı ve sualtı canlısını görme fırsatı verir. Resif küçük bir sualtı tepeciğidir ve duvar tarafından 60 mt derinliğe kadar iner. Muhteşem bir görüntü vardır. Akıntı olduğundan sık sık Baracuda görmeniz mümkündür. 

Afkule :
 
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Mac derinlik 50 mat dir. Fethiye’deki en iyi dalış mekânıdır. Duvar sualtı dünyasının muhteşem renklerini yansıtır. Her fotoğraf avcısının görmesi gereken bir yerdir. Dalışınıza eğer mağaranın içinden baslarsanız mutlaka yanınıza fenerinizi amalisiniz. Mağaranın içerisinden spiraller çizerek aşağıya inmeniz size mağara içindeki oluşan yumuşak mercan, Trompet anemonları, marul mercan, deniz patlıcani ve farklı formlarda dantel mercanları daha iyi görmenizi sağlar. Mağaranın bitişi 27 mat olup buradan denize çekip duvarı takip ederek hemen yakınındaki bir diğer dalış bölgesi olan Türk Hamamı nah geçebilirsiniz. Burada max derinlik 10 mt dir. Şnorkelciler içinde harika bir dalış noktasıdır. Mağaraya giriş 7- 10 mt dendir. Mağaraya girdikten sonra yüzeye çekip mavi gökyüzünü görebilirsiniz. Özel bir yüzme havuzu gibidir. Fotoğraf çekmek için çok çok ideal bir yer.

Piramit:
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 30mt dir. Tatlı eğim dibe ve bir deliğin etrafına doğru iner. Bu deliğin doğal ışıkta yansıttığı renkler inanilmazdir. Bu harika renk gösterisinin tadına varmak için dalış feneri gereklidir. Bozulmamış doğal hayat yüzünden büyük grupsa halinde yüzücülere rastlamak mümkündür.                             

Soğuk Mağara : 

İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 20 mt dir. Karaya doğru uzanan bir galeridir. Denizle karışan soğuk tatlı su akıntısıyla karşılaşırsınız. Bu bir isi düşmesine sebep olur ve kesin hatlarla suyun kristalize oluşunu gözleyebilirsiniz. Burada da dalış fenerinizi yanınıza almayı unutmayın.

Fok Mağarası: 
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 10 mt dir. Şişirtici çıplak duvarları ve 8 dalıcının girişine izin veren çok büyük bir girişi vardır. Mağaranın sonuna kadar uzun bir mesafe vardır.Burada da dalış fenerinizi yanınıza almayı unutmayın.   

Amphora :
Orta ve ileri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 14 - 27 mt dir. Bu Akdeniz'deki en eski amphora mekânıdır ve bu amphoralar Roma dönemine, yaklaşık M.Ö 300'e tarihlendirilmektedir. Giriş 4 mt derinlikle baslar ve yavaş bir eğimle 60mt' ye kadar iner. Pek çok sualtı canlısına, Mürenlere, çatalkuyruğa, ahtapota, deniz patlıcan ve süngerlere rastlayabileceğiniz 2 büyük kaya oluşumu vardır.

Şahin Burnu : 
Orta ve ileri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 15 - 22 mt dir. Bu dalışın derinliği 9 - 12 mt dir. Çok zevkli bir dalış mekânıdır. Süngerler, 3000 yıllık amphoralar, deniz örümcekleri, deniz yildızlari, ahtapotlar ve pek çokları görülebilir. Akvaryum Koyu :  Tüm seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 10 dir. Bu alan bir lagün gibidir ve birçok turuncu süngere, kum balığına, grouper'a ve ahtapotlara ev sahipliği yapar. Kumlu ve kayalık dip kompozisyonu iyi görüşe olanak tanır. Gece dalışı için de uygun bir bölgedir.            

Tüneller : 
Orta ve ileri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 10 - 20 mt dir. Önce düşüş ve sonra tüneller. 17 mt de bir mağara vardır. Tünel 12 mt de baslar ve 3 mt de sonlanir. Her Buble oluşumunda veya tünelde çıkış noktalarından gelen ışıkları görebilirsiniz. En uzun tünelin uzunluğu 4 mt dir, ancak çok doğal ışık olduğu için rehberliğe ihtiyaç yoktur. 

Karides Kovuğu : 
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 28 mt dir. Fethiye'deki en iyi duvarlardan biridir. 27 mt deki bir çatlak karideslerle dolu olan bir küçük mağaracığı oluşturur. Sadece tek dalıcı içeri girebilir, ancak karideslerin güvenliği açısından bu önerilmemektedir.                                                                                                               

Balaban Adası:
Orta ve ileri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 30 mt dir. Tekne adanın en derin kısmında demirlenir. Dalıcılar adanın etrafında bir daire çizebilirler ve tekrar tekneye dönebilirler. Yüzme mesafesi uzun olduğu için hava sarfiyatı konusunda dikkatli olmak gerekir. Genellikle görüş mesafesi, sualtı canlılığı ve amphora kalıntıları muhteşemdir. 

İblis Burnu:

Orta ve ileri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 22 mt dir. Bu mekânda pek çok amphora parçası görülebilir. Çok bakir bir sualtı hayati olduğu için Akdeniz'in tüm çeşitleri görülebilir. Büyük dalgalar sebebiyle sabah dalışları daha uygundur.             

Turgut'un Yeri:
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 30 mt dir. Fethiye'deki en derin dalış bölgesidir. Bir dağin içinde geçer. Tünele giriş 30mt dedir ve 60 mt lik bir yüzüş sizi 25 mt deki çıkışa götürür. Tünelde karides dolu pek çok koridor vardır. Tünelde sonra 8 mt yükseldiğinizde bir uçak motorunun kalinisini görebilirsiniz.                                     

Aqua Point:
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 25 mt dir. Büyük antik bir çapa ve pek çok amphora 25 mt derinlikte yatmaktadır. Antik top mermileri savaşın korkutan hissini yansıtır.

Sarıyarlar : 
Tüm seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 10 mt dir. Kumlu ve kayalık dip yapısı  30 mt lik bir görüş mesafesine olanak verir. Kanyona benzer masif kaya oluşumları dalıcılar için bir oyun alanı gibidir. Koyun 3 müdavim orfozu bulunmakta, akya sürülerinin içine girip resim çekebilirsiniz. Ahtapotlar¹ ve sübyeleri ise her tarafta görmeniz mümkün. Gece dalışı için mükemmel bir yer. 

Kızıl Ada Kanyonu:
Tüm seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 12 dir. Kanyon oluşumu dalıcılara hoş bir görüntü sunar. 2 dalıcının girebileceği büyüklükte bir mağaracık vardır. Mağaradan su yüzeyine yükselmek mümkündür.

Bodrum'daki Dalış Noktaları
Yat Turizmi, plajları, koyları ve gece yaşamı ile kendisine Türkiye Turizminde önemli bir imaj yaratan  Bodrum, önemli dalış noktalarıyla ve 2001 yılı Eylül ayında açılan yeni dalış yerleriyle Dalış Turizm’inde de kendisinden söz ettirmeye başladı. Sualtı buluntularının sergilendiği tek önemli müze olan Bodrum Sualtı müzesi de Bodrum'un dalgıçlar için çekiciliğini artırıyor.

Bodrum İçin Dalış Noktaları;

Büyük Bango:
Bölgenin sembol dalış noktalarından birisidir. Bodrum'a 20 dakikalık tekne mesafesinde ve tepesi 4m olan bir sığlıktır. Bodrum, Gümbet ve İstanköy taraflarında kademeli olarak, Karaada tarafı duvar şeklinde derinleşmekte ve sığlık çevresi 28-32m.derinliktedir. Sığlık üzerinde ve eteklerde az da olsa amphora parçaları görülebilir. Dalış sırasında kesin olarak akya, orfoz, lahoz, sinağrit, müren, ahtapot ile karagöz ve sarpa sürüleri size eşlik edecektir. Eğer şanslıysanız barakuda hatta kaplumbağa görebilirsiniz.

Küçük Bango:
Büyük Bango'nun 200 m. kadar Bodrum yönündedir. Tepesi 5-6m. dört tarafı da 7-8 metrelerden itibaren dik olarak derinleşmekte ve taban 28-30m.olan bir sığlıktır. Büyük bango'da görülen tüm canlılar burada da görülebilir. Bodrumlu dalış okullarının çok rağbet ettiği bu iki bango;"Akdeniz'de bu kadar çeşitli ve çok balık var mıymış?" dedirtecek kadar enteresandır ve eğer yakınından geçerseniz tepeleri net şekilde tekneden görülebilir.

Kargı Adası:
Bodrum'a takriben 1.5 saatlik, Akyarlar burnuna da 500m.mesafededir. Bodrum bölgesinde Kos Adası'na en yakın nokta (3.5deniz mili) bu adadır. Adanın tepesinde Deniz Feneri vardır. Dalış noktası adanın körfeze bakan yüzüdür, diğer taraflar dalışa uygun değildir. Bodrum yöresinin en güzel dalış noktalarından birisidir. Kos adası yönünde 5 m ile 25 m arasında bol miktarda amphora kırıklarına rastlanır, muhtemelen M.S.4.yy. Roma Dönemi ile ilgili bir gemi kalıntısına ait olmalıdır. Dalış noktasında kıyıda dikitler yani dipten yüzeye doğru uzanan kaya tepecikleri ile kıyıya 50m.mesafedeki tepesi yüzeye 17m.olan sığlık ilgi çekicidir. Ada'nın kıyı tarafı 20-22m. sığlık 36m.ye kadar kayalık olarak derinleşmektedir. Kıyı ve sığlık çevresinde bir dalışta 24 tane müren gördüğümü hatırlarım. Müren'den başka bol miktarda orfoz, lahoz, sinarit, bilhassa barakuda sürüsü kesinlikle her dalışta görülebilir. Bu dalış noktasının tek dezavantajı, genellikle yılın bazı zamanlarında Kos Adası yönüne doğru kuvvetli akıntının olmasıdır.

Köçek Adası:
Kargı Adası'ndan Bodrum tarafında bir deniz mili mesafede, çok küçük bir kayalık adadır. Akyarlar, Karaincir koyu ve Aspat Tepesi'ne bir mil uzaklıktadır. Bu adacığın özelliği; su üzerinde sadece çok az kayalığın görülmesi ve çevresinde bol miktarda çeşitli yüzyıllara tarihlendirilebilen amphora parçalarının bulunmasıdır. Ada'nın kara tarafı 8-10m. Bodrum ve Kargı tarafı 20-22m.ve Gökova tarafı da 32-34 m.derinliktedir. Gökova yönünde 28-30m.lerde iki tane demir geç devir çapası kayalara kaynamış durumdadır. Barakuda sürüsü ve gümüş renkli karagöz balıklarının en fazla olduğu bu dalış noktasında Kargı Adası'nda görülen balıklardan başka triton ve pina gibi kabuklu canlılara rastlayabilirsiniz.

Karaada-Kaçakçı Koyu:
Karaada'nın arka yüzünde küçük bir koydur. Dalış kulüpleri genelde eğitim amaçlı dalışlarında burayı tercih ederler. Koyun dışındaki iki buruna da dalış yapmak mümkündür. Bu koyun en önemli özelliği; koy içerisinde suyun bir metre altında ada içerisine doğru 40-50m.giden bir mağara'ya sahip olmasıdır. Mağara'nın ağzında içteki geniş alana kadar olan mesafenin dar olması nedeniyle kesinlikle bir dalış eğitmeni eşliğinde uzman dalgıçların girmesi tavsiye olunur. Mağara'nın içindeki geniş alanda, tavandaki sarkıtlar olağanüstü görünüm arz ederler. Ayrıca buradaki su sıcaklığı dış taraftaki deniz suyuna göre minimum 5 derece daha sıcaktır.

Karaada-Delikli Mağara:
Karaada'nın Kos Adası yönünde ve orta noktalarındadır. Özelliği iki adet sualtı mağarasına sahip olmasıdır. Derinlik, mağaraların bulunduğu alanda, kayalık 20-25m.lerde diğer tarafta küçük koya doğru 40-45m.lere kadar iner. Birinci mağara 15m.derinlikte, ancak girişi çok dar olduğu için içeri girilmesini tavsiye etmem. İkinci mağara ise diğerine 20-30m.mesafede, girişi çok rahat ve içi oldukça geniştir.12-14m. Derinlikte olan bu mağara içindeki kovuklara bakarsanız iskorpit, karavida ve istakoz görme olasılığınız fazladır. Mağaranın tavanında bir metre kadar çapında bir delik vardır ve bu delikten çok rahat 6-7m.lere çıkılabilir. Enteresan olan, mağaranın içinden çıktıktan sonra, üst tarafta her yerden kabarcık çıkıyor olmasıdır. Mağaranın ön tarafında 25m.lerde kaya-erişte (yosun) başlangıcında genelde iki adet çok büyük orfoz balığına rastlamak olasıdır.

Karaada-Aksona Burnu:
İlk defa Bodrumlu bir süngerci tarafından gösterildiği için bu adla anılmaktadır. Karaada'nın Gökova tarafında yani güney yönündedir. Kıyıdan itibaren üç metreden başlayıp, önce 20 m.lere sonra kayalık sırt olarak 40-45m.lere inmektedir. Bol miktarda arkeolojik bulguya sahip olması ile birlikte; ahtapot,orfoz,lahoz, sinarit, barakuda, müren,şanslıysanız vatoz ve karavida görülebilecek canlı türlerindendir. Sezonun bazı aylarında burna doğru bazen zayıf bazen de kuvvetli yüzey akıntısına sahiptir.

Yassıkaya Adası:
Karaada'nın güney ucunda, Aksona Burnu'na 300-400 m mesafededir. Karaada tarafı ve kuzey tarafı sığ ve yosun olduğu için dalışa uygun değildir.Adanın güneydoğu tarafı setler halinde kayalık olarak,güney tarafa doğru ise kayalık sırt olarak derinleşmektedir. Bu noktada ıstakoz, müren,ahtapot, orfoz, lahoz, sinarit ile barakuda, karagöz ve melanur sürüleri hemen hemen her dalışta görülebilir. Ayrıca bazı dalışlarda minimum 3m.çapında bir vatoz görme olasılığınız bile vardır. Yılın bazı aylarında yüzeyden ve dipten Knidos yönünde kuvvetli akıntı dalgıçların dikkat etmelerini gerektirir.

Orak Ada-Burun:
Bodrum'a birbuçuk saatlik mesafede ve Gökova Körfezi içerisindeki bu nokta, günübirlik gidilebilen en uzak dalış noktalarından birisidir. Bu nokta duvar dalışı sevenler için hayal edilemeyecek kadar güzel sualtı topoğrafik yapısına sahiptir. Dalış noktasındaki burnun hemen iç tarafındaki küçük koyda demirlenir ve burundan iki yöne doğru dalış yapılabilir. Hele burnun Gökova yönüne doğru yapılan dalış heyecan vericidir. Bu yönde,32-34m.lerdeki mağara'nın içi mor süngerlerle kaplıdır. Burunun itibaren önce 25m.lere sonra da 65-70m.lere inen ve çok enteresan sualtı duvarına sahip bu noktada dalmak sanırım her dalgıcın hayalidir. Sualtında çok fazla balık görme olasılığı olmamasına karşın,ıstakoz,orfoz, lahoz, müren ve 2.5-3m. Çapındaki vatoz'u görme olasıdır. Akdeniz'in en güzel ve ilginç dalış noktalarına sahip Bodrum'da 24 Eylül 2001 tarihine kadar Akyarlar burnu ile Orak Adası arasında dalış yapılabiliyordu. Bu tarihte yayımlanan Resmi Gazete'ye göre de Türkiye'nin birçok sahilinde olduğu gibi Bodrum Yarıadası(Gümüşlük ve Yalıkavak arası hariç)tamamen Turistik ve Sportif Tüplü dalışlara açılmıştır.

69442,dalisjpg.png