MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Tarih

Tarihçe

Turistik özelliklerinden çok termik santralıyla bilinen Yatağan, aslında çok sayıda doğal ve tarihi zenginliği barındırır.

Muğla il merkzine çok yakın olan Yatağan’ın tarihçesi Muğla tarihçesiyle birlikte anılmaktadır. Yatağan’ın ilk çağlardaki adı, Muğla yöresiyle beraber “Karya” daha sonraları da “Menteşe” olarak anılır. Bölgeye ilk yerleşenler Lelegler ve Karlardır.

Karyalılardan sonra Bölge (Muğla yöresiyle birlikte Yatağan) sırasıyla; Lidyalılar, Persler, Büyük İskender, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu, 395’te Roma İmparatorluğu’nun  ikiye ayrılmasıyla da Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğu’nun hakimiyetine girer.

Anadolu’nun 1071 Malazgirt zaferinden sonra, hızlı bir Türkleşme sürecine girer. Anadolu Selçuklu Devleti, 1243 yılında Köse Dağ Savaşı’nda Moğollara yenik düşünce, Kuri Beyin torunu Menteşe Bey bu karışıklıktan yararlanarak Menteşe Beyliği’ni kurar. Menteşe Beyi’nin adına istinaden bölgeye bu ad verilir. Menteşe Bey, karadan ve denizden batı Anadolu’yu kuşatarak, Karya bölgesini fetheder. Burası Batı Anadolu’da Türklerin eline geçen ilk bölgedir. Bu süreçte, Muğla ve yöresi de Menteşe Bey tarafından (kimi rivayete göre 1282, kimi rivayete göre de 1284’te) Türklerin egemenliği altına alınmıştır.  

Menteşe beyliği 1389 yılına kadar bağımsızlığını sürdürür. Daha sonra Menteşe Beyliği, diğer Türkmen beylikleri içinde birden gelişen Osmanlı Beyliği karşısında fazla dayanamamış; Yıldırım Bayezid zamanında (1391), bütün Türk beyliklerini tek çatı altında toplama politikası güden ve giderek cihan imparatorluğuna yönelen Osmanlı Devleti egemenliğine girmiştir.

Bölgedeki bu ilk Osmanlı hakimiyeti geçici olmuş; Menteşe, 1402'de Çubuk Zaferi’nden sonra Timur’un hakimiyetine girmiş ve 22 yıl daha bağımsız kalmış; 1424 yılında Fatih Sultan Mehmet’in babası II. Murat tarafından kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Bu arada, 1402 Ankara Savaşından sonra, Ankara yöresindeki ahiler Moğol baskısından kurtulmak üzere Anadolu’nun çeşitli yörelerine dağılırlar. Ahi Ebubekir ve kardeşi Ahi Sinan cemaatiyle Menteşe bölgesine gelirler. Burada çoğalarak Ahiköy’ü kurarlar.

Muğla İline bağlı etrafı dağlarla çevrili verimli bir ovaya sahip olan Ahiköy, eteğinde Yatağan dağının ismini alarak 1944 yılında ilçe merkezi olmuştur.