Dar ve virajlı bir yol olan ve bir ara epeyce yükselen Marmaris - Datça yolunun en keyifli tarafı, bir yanda Hisarönü, öte yanda Gökova körfezlerinin ayaklar altına serildiği manzaraya sahip olmasıdır. Birazdan aşağı inecek ve birbirinden güzel koylara girme fırsatı bulacaksınız. Marmaris - Datça yolunun 22. km’sinden sola, Bozburun yoluna girdiğinizde bir km sonra Hisarönü Köyü’ne çıkacaksınız. Hisarönü, kendi adıyla anılan körfezin uç noktasındadır. Köy ana yoldan biraz içeridedir. Denizi sığ, kumu kiremit rengi olan Hisarönü, Marmaris’in kalabalığından uzak sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin seçeneklerinden birini oluşturuyor. Hisarönü’nün her zaman esintili nemsiz havası ve temiz suyunun astım ve kalp rahatsızlıkları olanlara iyi geldiği biliniyor.
Köy ile körfez arasında Eren dağı üzerindeki Pazarlık (ya da Gavur Pazarı) adı verilen düzlükte Kastabos adlı bir tapınak kentçiğinin kalıntıları göze çarpıyor. Kalıntılar Hemithea Tapınağı’na ait. Antik Çağ tarihçisi Sicilyalı Diodoros, Apollon tarafından bu bölgeye getirilmiş Molpadia(şarkıcı) adlı kadına Hemithea(yarı tanrıça) adı altında tapınıldığını ve onun için bir tapınak yapıldığını, tapınağın ününün uzun süre devam ettiğini anlatır.
Kastabos kentçiği Baybassos antik kentine bağlıydı. Baybassos kenti ise tapınağın 1-2 km kuzeyinde, Marmaris- Bozburun yolu ile deniz arasındaki tepenin üstünde ve yamaçlarında izlenebilir. Tepedeki Ortaçağ kalesi iyi durumdadır.
Hisarönü ve Orhaniye’den çevreye tekne turları organize ediliyor. Tekneler İnbükü Koyu’na, Kartal Koyu’na, Tavşan Adası ve Bencik Limanı’na uğruyorlar.
Bencik Limanı
Hisarönü Körfezi’nin yatlar için en tercih edilen koylarından biri olan Bencik Llimanı, Datça Yarımadası’nın en dar noktasını oluşturuyor. Bir taraf Hisarönü, diğer taraf Gökova körfezleri. Bencik Limanından çıkıp yaklaşık 20 dakikalık yürüyüşle Bördübet Koyu girişine çıkabilirsiniz.