MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Yerküpe Yaylası & Mağarası

Yerküpe yaylası, asırlık çınarları, beş ayrı yerden kaynayan buz gibi doğal kaynak suları, geniş çayırlık alanı, çağlayanı ve mağarası ile bir doğa harikası. Her yıl haziran ayı sonunda yağlı güreşler düzenleniyor bu yaylada. Bir şenlik havasında yapılan, bir gece önce şarkılı türkülü konserlerin yer aldığı, aşıkların karşılıklı atıştığı güreşler yerli ve yabancı turistleri yaylaya topluyor.

Yayla, özellikle bahar ve yaz aylarında spor kulüpleri ve doğa sporları tutkunlarının da ilgisini çekiyor.

Yerküpe Yaylası’nda güreşlerin düzenlendiği alanın tam altında, Yerküpe Mağarası bulunur. Doğu Menteşe Dağları üzerinde bulunan Yerküpe Mağarası, Genek Çayı’nın bir kolu olan Hebil Deresi üzerinde yer alır. Mağaranın yakınında Kavaklıdere-Menteşe –Çamyayla Köyleri (şimdilerde mahalle) yer alır.

Geçmişte Yörük çobanlarının çınar ağaçları altında hayvanlarını serinletip, elde ettikleri ürünleri saklamak için kullandıkları Yerküpe Mağarası, bu yönüyle “doğal bir buzdolabı” özelliği taşır. Öyle ki yaz aylarında bölgedeki hava sıcaklığı 38 derece iken, mağaranın sıcaklığı 5 dereceye kadar düşer.

Genç bir mağara olan Yerküpe, doğal köprü özelliğini taşır. Oluşum ve gelişim yönünden ilginç olan mağara, içindeki damlataşlar, sarkıtlar, küçük su havuzları ve çevresindeki doğal yapı açısından turizm amaçlı kullanıma son derece uygundur. Ayrıca mağaranın üst kesimi piknik ve dinlenme alanı olarak düzenlenmiştir.  Mağara içinde yürüyüş yolları, merdiven basamakları, basamakların kenarlarında küpeşteler yapıldıktan sonra ışıklandırılmış ve turizme açılmıştır.

Toplam uzunluğu 100 metre olan mağara tek bir galeriden meydana gelmiştir. Genel olarak vadi tabanının eğimine uygun şekilde uzanan mağaranın üst girişi ile alt çıkışı arasında 17 metrelik yükselti farkı vardır. Mağara içindeki küçük iniş ve çıkışlar, tavandan düşen bloklar ve damlataş birikintilerinden kaynaklanr. Genişliği 3-10 metre, tavan yüksekliği ise 2-8 metre arasında değişen Yerküpe Mağarası’nın tabanında çakıl ve kum yığınları yer alır. Tabana yakın kenarlarda ve yan duvarlarda sarkıt ve dikitler mevcuttur. Özellikle havuzlar ilginç bir görünüme sahiptir. İçleri su ile dolu olan havuzların boyutları ve derinlikleri, bulunduğu bölgeye göre değişir.

Doğal SİT alanı olarak koruma altına alınan mağarayı ziyaret edenler, mağara girişinde muhteşem bir manzara yaratan şelaleyi,  civardaki mesire yerini ve hemen yakınından geçen Genek Çayı’nın yeşillikler arasında oluşturduğu güzelliği keşfetme şansına sahip olur. Mağaraya Rehber eşliğinde girilmeli.