MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

On İki Adalar

Birbirinden güzel sayısız koyla süslü Kapıdağ Yarımadası ve adalardan oluşan, balıkçıların “Karanlık İçi” olarak tanımladıkları bu bölge, tur teknelerinin uğrak yeridir. Fethiye ve Göcek’ten düzenlenen günübirlik turlarla da ulaşılan Yassıca Adalar, Hamam Koyu, Kurşunlu Koyu, Yavansu, Bedri Rahmi Koyu, Tersane Adası, Göbün Koyu, Boynuzbükü, Göcek Adası, Domuz Adası, Zeytin Adası ve Kızıl Ada’ya yörede “12 Adalar” ismi verilmiştir.

Kızılada

Gün batımında kıyılarındaki kum ve çakılların kızılımsı renk alması nedeniyle bu ad verilmiş. Adada bir deniz feneri bulunmakta. Doğu kıyısı dalgalara kapalı olduğundan demir atmak ve yüzmek için uygun. 

Deliktaş Adası

Kızılada’nın kuzeybatısında dalış yapmak isteyenlerin tercih ettikleri değişik büyüklükte adalardır.

Yassıca Adalar

Değişik büyüklükte 5 adadan oluşan Yassıca Adalar günü birlik tekne turlarının en önemli durağıdır. Yassıcalar denilen bu adaların tek tek adları bile yok. Öyle küçücük adalar ki, tek tek ad verilmeyip, Hepsine birden Yassıca Adalar denilip geçilmiş. Adalarda hiç bir tesis yok. Büyükçe olanının denize uzanan kumsallı burnunun ucunda küçücük bir havuzcuk oluşuyor. Burada adalar arasında yüzme macerasını da korkmadan deneyebilirsiniz. İki ada arasındaki en kısa mesafe 12 metre. Yarım saat kadar yüzebiliyorsanız diğer dört adayı da dolaşabilirsiniz. Dilerseniz adalara çıkıp yürüyebilirsiniz. Yalnız yanınızda spor ayakkabı bulundurmayı unutmayın. 

Zeytin Adası

Yassıca Adaların güney ucunda bulunan ve özel mülkiyete ait olan tek adadır. Ada üzerinde Osmanlı Dönemi’nden kaldığı sanılan bir zeytin sıkma atölyesi de bulunmaktadır.

Tersane Adası

Fethiye Körfezindeki adaların en büyüğüdür. 1.Dünya Savaşı sonrasındaki mübadele zamanında boşaltılmış bir Rum Köyünün yerleşim alanı olan adada şu anda adanın adını aldığı bir tersane ve ayrıca bir gözlem kulesinin kalıntılarına rastlanabilmektedir. Adanın, denizciler tarafından Yaz ve Kış Limanı olarak isimlendirilen ve mavi yolcular tarafından büyük ilgi çeken iki ayrı korunaklı koyu bulunmaktadır.

Domuz (Prens) Adası

İsmini ada üzerinde yaşayan yaban domuzlarından aldığına inanılmaktadır. Ayrıca bir zamanlar adada yaşadığı düşünülen bir prense ithafen Prens Adası olarak da adlandırılmaktadır. Adanın rüzgâra kapalı limanına tekneler rahatlıkla yanaşıyor ve demirliyor.

Göbün Koyu 

Domuz adasının güneyinde, girişi epeyce dar, çevresi çam ve zeytin ağaçlarıyla kaplı uzunca bir koydur. Koyun uç noktasında karaya çıkanlar, kaya mezarları ve antik kalıntılarla karşılaşacaklar. Günübirlik tekne turlarında olmasa da kimi Mavi Yolculuk teknelerinin ve yatların demirlemek için sevdiği koylardan biridir. 

Kleopatra Hamamı

Mavi yolculuk tekneleri ve yatların uğramadan geçemediği koy. İskele kıyısında, yarısı denizin altında kalmış olan bir Bizans Manastırı kalıntılarını görebilirsiniz.     Kendinize güveniyorsanız Kleopatra Hamamı Koyu ya da Yavansu’dan tepeye doğru yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşle antik kent Lydae kalıntılarına ulaşabilirsiniz. 

Bedri Rahmi Koyu     
Tersane adasının karşısında kuzeybatıda yer alan Taşyaka koyu, ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun bir kaya üzerine yaptığı balık resmi nedeniyle Bedri Rahmi Koyu diye anılıyor. Koyda lokantalar ve yatların yanaşması için ahşap iskeleler bulunuyor.