MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Bük ve Koylar

Yarımada üzerinde 52 koy ve bük yer alıyor. Kuzeyde, Ege denizi bölümünde Gökçeler Bükü, Küçük Çatı, Çatı, Kızılağaç, Alavara, Çakal, Damlacık, Mersincik, Murdala, İskandil koylarının hemen hepsi Gökova’da mavi yolculuğa çıkanların önemli uğrak yerleri arasındadır. Feribotun yanaştığı Körmen Limanı da bu yönde.   

Akdeniz tarafına bakan ve günübirlik tekne turlarının uğrak yeri olan koylar arasında Knidos iç limanının yanı sıra, sırasıyla Palamut Bükü, Akvaryum, Hayıt Bükü, Kızıl Bükü, Domuz bükü, Kargı, Datça limanı, Karaincir, Sarı liman, Kara bük, Çiftlik, Kuruca bük, Günlücek ve Lindos koyları sayılabilir. Hisarönü Körfezi’nin önemli limanı Bencik’in bir yanı Datça’ya öte yanı Marmaris’e aittir. 


Kargı Koyu

Şehir merkezine en yakın (3 km) koylardan bir tanesi olan Kargı Koyu’nda, tarihte Akantos isminde bir şehir kurulmasına karşın, günümüze kalıntı olarak pek bir şey kalmamış.
Ulaşım dolmuşlarla   sağlanabiliyor. Koyda restoran, cafe ve günü birlik tesisler bulacaksınız. Denizi duru, yüzmeye çok uygun, plajı taşlık ancak rahatsız etmiyor. Kuzey rüzgarlarına kapalı  olduğu için  sakin dingin bir koy .Sahile girişte Okaliptus ağaçlarıyla kaplı bir alan var, hemen önündeki sahilden denize girebilirsiniz. Burada belediyenin yaptırmış olduğu soyunma kabini ve duş mevcut. Okaliptus ağaçlarıyla kaplı  doğal gölgelik olması, otopark sıkıntısının olmaması da  doğa sevenlerin burayı tercih etmesine neden oluyor. 

    

Domuzbükü (Domuz Çukuru)

Domuzbükü; sessiz sakin bir ortam arayıp, kentin televizyon dahil kimi “nimetlerini !” unutmak isteyenler için  karayolu ulaşımı olmayan  bir  koy. Datça’dan bir saatten biraz fazla süren bir tekne yolculuğu ile ulaşılabiliyor. Konaklama  olanağı bulunmamaktadır. Manzarası mükemmel ötesi. Domuzbükü’nde denize girmek, dinlenmek dışında küçük yürüyüş turları da yapılabilir. Doğa yürüyüşü tutkunları Kargı Koyu’ndan güney-batıya giden mevcut patika yolu izleyerek  Domuz Çukuru’na ulaşabiliyorlar. Koy çam ağaçlarıyla kaplı. Güneyin dışında rüzgarlara tamamıyla kapalı. Plajı geniş, kum ve çakıl karışımı. Denize girmek için çok uygun. Çevrede yürüyerek ulaşılabilen bir mağara (Dilek Mağarası) ve ilginç kaya şekilleri var. Geceleri hiç bir yerde göremeyeceğiniz kadar bol yıldızlı gökyüzü ve uzakta Sömbeki adasının ışıkları sizi oyalayacak en güzel şey.


Kızılbük, Hayıt Bükü ve Ova Bükü

Mesudiye Mahallesi (köyü) koylarıdır. Datça-Knidos yolundan sola sapınca çamlar arasında ilerleyen 3 km’lik asfalt yolla ulaşılan Mesudiye’de küçük pansiyonlar, apartlar ve yiyecek içecek ihtiyacınızı karşılayacak  cafe, restoran, çay bahçeleri ve balıkçı lokantaları mevcut. Bir çoğu aile işletmesi. Mesudiye’de üç tane bük var. Hayıtbükü küçük kapalı bir koy. Teknelerin uğrak noktası, kumlu ve hemen derinleşmeyen bir denizi  olduğu için çocuklu aileler tarafından en çok tercih edilen koy. Sol  yakasında 2 km sonra Kızılbük Koyu,  sağ yakasında ise Ova bükü. Her iki koya yürüyerek bile  ulaşabilirsiniz. Yaz aylarında balıkçı lokantaları ile güzel bir kumsal, temiz bir deniz sizleri bekliyor. Burada güler yüzlü aydınlık insanların sizi karşılayacağından şüpheniz olmasın.

Palamut Bükü

Tekne turuna katılanlar ya da yatlarıyla gelenlerin durmadan ve balık lokantalarına uğramadan geçemediği güzel koydur. Çıplak tepelerin yumuşak bir eğimle denize kavuştuğu, upuzun bir kumsal oluşturduğu, kumsal boyunca ağaçlıklar içinde köy evlerinin, küçük pansiyon ve yazlık evlerin sıralandığı, limanında balıkçı tekneleriyle birlikte yatların demirlediği bir güzel büktür Palamut. 

Datça merkeze 25 km uzaklıktadır. 2 km uzunluğundaki, kum ve çakıl karışımı kumsalında denize girebilirsiniz. Deniz çok temizdir. 25 m netliğe sahip su, zıpkınla balık avcılığına çok uygundur. Koyun açığında bir de küçük ada (Tavşan Adası)  iee balıkçı ve tekne barınağı bulunuyor. Ova Bükü’nden  sonra deniz kıyısından  Palamutbükü’ne ulaşabileceğiniz 6-8 kilometrelik  alternatif bir asfalt yol var. Fotoğraf meraklılarını mükemmel manzaralar bekliyor. Hazırlıklı olarak giderseniz  hiçbir işletmenin olmadığı bakir koylarda  denize girebilir temizliği ve duruluğu teninizde hissedebilirsiniz.
    

Karaincir Koyu


Şehir merkezine 15 km mesafede, Marmaris kara yolu üzerindeki koy, ince kumlu plajı ve sığ deniziyle çocuklu aileler için ideal bir deniz banyosu yeri. Birçok yeme içme ve dinlenme tesisinin bulunduğu koya, Karaincir, Aktur ve Marmaris minibüs ve otobüsleriyle ulaşabilirsiniz.


Çiftlik Koyu


Yarımadanın güney-batısında, Marmaris yolu üzerinde Datça şehir merkezine yaklaşık 30 km mesafede, ilçenin en büyük tatil sitesi olan Aktur Tatil Sitesi’nin bulunduğu koy tamamıyla çam ormanlarıyla kaplı olup plajı kumluk ve denize girmek için oldukça uygun.  


Kurucabük


Marmaris yönünde Aktur Tatil Sitesi’ne yaklaşık 1,5 km mesafedeki Kuruca Bük Mahallesi’nin bulunduğu koy, okaliptus ağaçlarıyla kaplıdır. Kuruca Bük’ün de plajı var. Ancak Çiftlik Koyu’nda olduğu gibi buradaki plaj da daha çok site sakinlerine hizmet veriyor.