Datça ilçe merkezi üç mahalleden oluşuyor. Reşadiye, Eski Datça ve İskele.
Reşadiye Mahallesi önemli ölçüde korunmuş eski bir yerleşim yeri. Daracık sokakları, beyaz badanalı taş evleri, mutlaka badem ağaçları ile süslü sevimli avluları ile geçmiş yaşam tarzını yansıtıyor. Datça ağzıyla “Goca Ev” diye adlandırılan,restore edilerek yeniden hayata geçirilen tarihi yapı “Mehmet Ali Ağa Konağı” artık butik otel olarak hizmet veriyor. Asırlık çınar ağacından dolayı “Çınarlı Meydan” adını alan Reşadiye’nin geniş meydanı dinlendirici, huzur veren bir yer.
Ünlü Şair Can Yücel’in ömrünün son yıllarını geçirdiği evi “Canevi” Eski Datça Mahallesinde. Evinin bulunduğu sokağa ünlü şairin adı verilmiştir. Her yıl ağustos ayında adına şenlik düzenlenir, şiirler okunur, toplantılar yapılır.
Buranın eski taş evleri büyük kentlerden gelenlerce satın alınıp restore ettirilerek, şimdilerde otel, pansiyon ve cafe olarak kullanılmaktadır.1940 yılında eski Datça’da okul olarak yaptırılan yapı da restore edilerek El Sanatları Merkezi olarak hizmete açıldı. Bir tarafı Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan yapının diğer tarafın da kilim dokuma atölyesi var. Çığlı Çaputtan yapılan, Datça’nın sembolü haline gelen nazarlıkları buradan satın alabilirsiniz.
Datça’nın en canlı ve hareketli noktası ise İskele Mahallesi yat limanı ve kumluk plajı çevresidir. Her gün çok sayıda tekne uğrar bu limana. Hem liman çevresinde, hem de şehir merkezine açılan cadde ve sokaklarda kaliteli lokantalar, renkli barlar, yöresel ürünleri satın alabileceğiniz dükkanları bulabilirsiniz.
İlçe merkezinde limanın bitiminde, taşlık plajının güneybatı yönünde, denizin hemen yanı başında minik göl göreceksiniz. Sağlığa yararlı mineraller içeren gölün suyu denize göre daha sıcak. Sürekli olarak dağın eteklerinden doğan su kaynağının oluşturduğu gölün suyu hiç eksilmiyor. Gölden denize doğru sürekli bir su akışı olduğundan gelen ziyaretçiler suyun denize aktığı noktada masaj etkisi yapan doğal duştan yararlanabilirler.
Son yıllarda Datça yeniden keşfediliyor. Kalabalıktan, gürültüden, kirlilikten kaçanlar Datça’yı ömürlerinin sonuna kadar kalacakları sakin, dingin bir mekan olarak belliyorlar.
Siz de Datça’yı günü birlik bir uğrak yeri gibi düşünmeyin.Yarımadanın etrafında tamı tamına 52 koy bulacaksınız. Kimisine sadece denizden ulaşılabilen bu koylardan biri gün boyu sadece size ait olabilecek. Kalabalık ve plaj arayanlar toplam 13 km uzunluktaki plajlardan birine atabilirler kendilerini. Datça plaj ve koylarındaki denizin güzelliğini, akvaryum duruluğundaki suyunu unutamayacaksınız.
Datça’da küçük ve güzel butik oteller bulabilecek, tekneyle koylarında dolaşabilecek, Knidos antik kentinin etkileyici kalıntıları arasında keşiflerde bulunacak, renkli Datça akşamlarında hoş anılar biriktirebileceksiniz.
El Sanatları ve Pazar Yeri
Cuma günleri öğleden sonra İskele Mahallesi Pazar Sokağı’nda, çarşamba günleri de Özbel mevkiinde Datçalı yerel üreticilerin kendi yetiştirdikleri, ya bir gün önce, ya da pazara gelmeden birkaç saat önce toplanmış taptaze ürünleri satın alabilirsiniz..Datça pazarı cuma günü öğleden sonra başlayıp cumartesi günü akşama kadar bir buçuk gün boyunca devam eder. Cumartesi günleri diğer ilçelerden ve illerden gelen pazarcılar da eşlik eder. Kıyafet, mutfak eşyası, takı vb. her türlü ürünü satın alabilirsiniz.
Datça’nın en değerli el sanatı iğne oyasıdır. İğne oyası yapımında kullanılan has ipek evlerde ipek böceği yetiştirilip ipeğin istenildiği gibi bükülerek pişirilmesiyle elde edilir. Bu ipek ipliklerden iğne ile motifler elde edilir veya büyük eşya örtüleri yapılır. İğne oyası bu örtüleri Cumartesi günleri kurulan pazar yerinden, butiklerden ve hediyelik eşya satan dükkanlardan satın alabileceğiniz gibi, ilçe merkezine 3-5 km uzaklıktaki köylerdeki evlerden de alabilirsiniz.
Datça Sındı Mahallesinde (köyünde) Kaymakamlık tarafından desteklenerek eski okul binasında kilimcilik kursu açılmış; yine aynı binada Sındı köy halkının kendi üretmiş olduğu yöresel tüm ürün çeşitlerini bulabilirsiniz.
Datça Yakaköy’de 11.000 m²’lik açık alanda, içerisinde resim, seramik ve heykel atölyeleri, kütüphanesi ve sergi salonuyla doğa içine kurulmuş sivil akademi var. Tüm yıl boyunca açık. Özellikle yaz aylarında yoğun olarak ulusal ve uluslararası düzeyde etkinlikler düzenleniyor, sergiler açılıyor, konserler düzenleniyor.
Takıcılar Sokağı
Datça merkez Kumluk Plajı başından taş iskeleye doğru büyük bir alanda kurulan takıcılar sokağı akşamları ışıl ışıl rengarenk, çeşit çeşit el yapımı takı, künye, kolye vb çeşitli ürünleri görüp satın alabileğiniz cıvıl cıvıl bir sokak.