MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Kapıdağ Yarımadasında Antik Yerleşimler

Dalaman’ın hemen hemen her yerinde tarihi kalıntılara rastlayabilirsiniz. Kapıdağı Yarımadası, Şerefler, Kayadibi, Çöğmen, Gürleyik ve Bozbel mahalleleri, yoğun bir şekilde bulunan tarihi kalıntıların öne çıktığı yerlerdir. Kaya mezarları, kaleler, su sarnıçları, türbeler, antik şehirler, köprüler ve tarihi su değirmenleri görmek mümkündür.

Yapılan araştırmalarda Krya, Lissai ve Lydai tarihi kalıntıları tespit edilmiştir. Krya kimi tarihçilere göre Karya, kimilerine göre Lykia kenti. Taşyaka’daki kaya mezarları buranın Lykia kenti olduğunun bir işareti sayılmaktadır.Krya’nın güneybatısında, Kargın Gölü’nün güneyinde Lissai kalıntıları, Fethiye Körfezi’nin batı ucunda Lydai kent kalıntıları çıkacak önünüze. Bizans Dönemi’nde önem kazandığı sanılan Lydai’de bu döneme ait kalıntılar göreceksiniz.

Diğer yandan Hippokome’nin (Çöğmen Mahallesi) batısında, Kızılkaya Köyü’nün kuzeyinde, bugünkü Elcik ve Sabunlu mahalleri içinde eski bir şehrin kalıntıları daha tespit edilmiştir. Çukurhisar’daki Oktapolis (sekiz şehir) olduğu, kitabelerden okunan bu şehirden Ptolemaios söz etmiş ve Herbez tarafından şehrin ismi, mezarlardaki kitabelerden okunmuştur. Buradaki duvar kalıntıları Bizans Dönemi’ne aittir.