KADYANDA
Surların yanında Kadyanda’nın Roma Döneminde de onarılarak kullanılış olan Hellenistik tiyatrosuna ulaşılabilir. Akropolün güney yamacına yaslanmış tiyatro, yıkılmasına rağmen eski görkemini yansıtır şekildedir. Bunlardan ayrı olarak hamam, koşu pisti, agora, hangi tanrıya ait olduğu bilinmeyen tapınak kalıntısı ve yoğun sivil yapı izlerine rastlanır. Kadyanda antik dönem yerleşimi, tam bir kent hüviyetini ortaya koymaktadır.
Kadyanda Antik Kenti’ne giden orman yolunun yaklaşık 4. kilometresinde ormanın içine doğru kuzey yönde, Atlı Mezar Anıtı bulunmaktadır. Bu anıtın bir yüzünde, mezar sahibinin kline üzerine uzanmış bir kabartması betimlenmişken diğer yan yüzde bir savaş sahnesi bulunmaktadır. Troya Savaşı’ndaki Achilleus tarafından öldürülen Troyalı kahraman Hektor’un kabartması olduğu düşünülen mezardaki yüksek işçilik görülmeye değerdir.
Tiyatro alanına istinat oluşturan poligonal sur duvarı Hellenistik Döneme ait olup kaliteli bir işçilik sergilemektedir.
Günümüzde de kullanılan koşu pisti Yeşil Üzümlü Köyü’nde her sene Nisan ayında yapılan festivaldeki yarışmalarda da kullanılmaya devam etmektedir.