MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Lagina

Lagina Kutsal Alanı

 Lagina Hekate kutsal alanı, Muğla İli'nin, Yatağan İlçesi'ne bağlı Turgut Mahallesi sınırları içerisinde yer alır. Yatağan- Milas karayolu üzerindeki Termik santralin yanından sağa ayrılan asfalt yoldan 9 km. gidilerek Lagina kutsal alanına varılır. Karialıların önemli kült merkezi olan Lagina kutsal alanının ünü zamanımıza kadar gelmiş olup bu yöre halen Leyne ismi ile de tanınır.

 Son yapılan araştırmalar, yörenin eski Tunç Çağından (İ.Ö. 3000) günümüze kadar kesintisiz bir iskâna sahip olduğunu göstermektedir. Seleukos kralları büyük imar çalışmaları ile Lagina kutsal alanını dini merkez ve buraya 11 km. uzaklıktaki Stratonikeia kentini de bölgenin siyasi merkezi yapmışdır.

Lagina'da ve Stratonikeia bouleuterionu duvarlarında halen mevcut olan yazıtlardan öğrendiğimize göre, bu iki kent birbirlerine kutsal bir yol ile bağlanmıştır.

Lagina kutsal alanında propylon (anıtsal giriş kapısı), kutsal yol, altar (kurban ve sunak yeri), peribolos (kutsal alanı çevreleyen duvar), Dorik Stoalar ve Hekate tapınağı bulunmaktadır.Kutsal alan, aynı zamanda Stoaların arka duvarını oluşturan iki metre yüksekliğe kadar ayakta kalmış duvarlarla çevrilidir. Üç girişli olan ve batı ucunda dört adet İon sütunu ile taşınan apsisi bulunan anıtsal giriş yapısı Stoaya da bir kapı ile bağlanmıştır.

 Anıtsal giriş kapısından altar'a giden taş döşeli yola bağlanan 10 adet merdiven sırası vardır. Beş merdiven sırası ile çevrili olan ve üzerinde Attik İon kaideli, Korinth başlıklı tek sıra sütun bulunan bir platform üzerine oturan tapınak, kutsal alanın tam ortasındadır. Tapınak pseudo dipteros planlı, 8x11 sütunlu, Korinth düzeninde inşa edilmiştir. Pronaos kısmında iki adet İon sütunu yer alır.

Lagina kutsal alanında yapılan arkeolojik kazılar, Türk bilim adamları tarafından yürütülen ilk kazılar olması açısından önem taşımaktadır. Bu kazıları Osman Hamdi Bey ve Halit Ethem Bey yürütmüştür. 1993 yılında arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları Muğla Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Mimar Arkeolog Ahmet Tırpan'ın bilimsel danışmanlığında tekrar başlatılmıştır.

Eski tunç Çağından günümüze yerleşimin devam ettiği kazı alanında Hellenistik Devir Hekate Tapınağı 1993 yılında ‘ Müze Kurtarma Kazısı’ olarak başlamıştır.15.02.1999 gün ve 99/12442 sayı ile Bakanlar Kurulu Kararlı Kazıya dönüşmüştür ve 2012 yılına kadar devam etmiştir. 2019 yılında Lagina kutsal alanında Pamukkale Üniversitesinden Prof. Dr. Bilal SÖĞÜT başkanlığında bakanlar kurulu kararlı kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Altar.JPG     Hekate Tapınağı duvar üstüne gelen friz kabartmalarından bir örnek.jpg


Kuzey stoa ve önündeki heykel kaideleri.jpg     Lagina Hakete Kutsal Alanı propylonu ve giriş kapısı.jpg

Lagina Hekate tapınağı ile altarın arasındaki kilise kalıntısı.jpg     Serapis Naiskosu alınlık kabartması.jpg

Tapınak ve güneyindeki altar kalıntıları.jpg          lgn.jpg

lgn1.jpg