MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Salyangoz Yemeği

Datça’da bir çok ilginç şey göreceğinizi söylemiştik. Bunlardan biri de yörede “Karavilla” denilen salyangozlardan yapılan yemeğin yılda bir kaç kez şifa niyetine yenmesi. Salyangozların mart ayına doğru topraktan çıkıp canlanan bitkilere doğru yürümesi ile başlayan salyangoz mevsimi “üç yağmurlara” kadar sürüyor. Datçalılar salyangoz yiyenin basur hastalığına yakalanmadığına, yakalanmış olanların da iyileştiğine inanıyorlar.


Sonbaharda yağan ilk yağmurlardan sonra karavillalar toplanır, yıkanır, kaynar suda yarım saat kaynatılır. Sonra sudan çıkartılır, kabuğu arka kısımlarının ortasından hafifçe kırılır,tekrar temiz kaynar suya konulur,haşlanır,sudan çıkarıldıktan sonra yıkanır.Pişirileceği tencereye yerleştirilir.Ayrı bir tavada salça,domates acı biber,maydanoz,soğan kavrulur, karavillaların üzerine konulur. Karışım hafif ateşte biraz sarartılır, üzerine biraz kaynamış su ilave edilir ve yarım saat ile bir saat arası hafif ateşte pişirilip servis yapılır.