MUĞLA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Tarih

Tarihçe

Kavaklıdere tarihi de Muğla yöresi tarihiyle birlikte değerlendirilmelidir.  MÖn 3400’lü yıllarda Karia adı ile anılan Muğla ve çevresinde, tarih boyunca Dorlar, Persler, Büyük İskender İmparatorluğu, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu hakimiyet kurmuşlardır.

1071 Malazgirt zaferinden sonraki yıllarda bölgeye Türklerin yerleşmesi başlamış, 13. yy’da Menteşe Bey, Muğla ve çevresine hakim olmuş, bu tarihten sonra Muğla ve çevresi bu beyin adıyla adlandırılarak Menteşe olarak anılmaya başlanmıştır.15. yy’da, II. Murat döneminde kesin olarak Osmanlı İmparatorluğuna katılan Muğla yöresi, 19. yüzyıl sonlarında Aydın vilayetine bağlı Menteşe (Muğla) sancağının içinde yer almıştır.

Kavaklıdere ilçesinin tarihi, yazılı kaynak bulunmamasından dolayı büyük ölçüde sözlü kaynaklara dayanmaktadır. Söylenceye göre Kavaklıdere adı, içinden geçen dereden ve etrafının yöre halkının ‘Kavak’ adını verdiği çınar ağaçlarıyla çevrili olmasından kaynaklanmaktadır.

Yöreye ilk yerleşenlerin 17. yüzyılın başlarında Karakeçili Yörükleri’nden gelen Türkmenler olduğu öne sürülmektedir. Yöreye daha sonra Denizli, Denizli-Tavas, Muğla, Uşak-Eşme, Uşak-Karahallı ve Kaz Dağları dolaylarından Türkmen aileleri gelerek o zamanki yerleşik nüfusu ve yerleşim yerini oluşmuştur. Yörük kültürü günümüzde de düğünlerde, yayla şenliklerinde yaşatılmaktadır.